Studiul TOWER. Sistemul imunitar poate fi antrenat să lupte cu cancerul-interviu cu prof. Max S. Topp

Un eveniment științific major a avut loc la Congresul European de Hematologie, desfășurat recent în Copenhaga: a fost publicat primul studiu care demonstrează că sistemul imun al pacientului poate fi "antrenat" să lupte cu cancerul mai eficient decât o fac citostaticele. Profesorul Max S Topp, șeful departamentului de hematologie de la spitalul Universitar din Würzburg, a acordat un interviu ziarului DCNews, prezentând rezultatele cercetării pe care a coordonat-o.


- Studiul TOWER, ale cărui rezultate le-am prezentat la cel mai important congres european de hematologie, dovedește că imunoterapia este o soluție eficientă în tratamentul pacienților cu unele forme grave de cancer. Este vorba despre leucemia limfoblastică acută, în care am comparat rezultatele terapiei clasice cu rezultatele tratamentului cu blinatumomab (Blincyto). Rezultatele sunt semnificative. Am dovedit că speranța de viață se dublează în cazul în care folosim blinatumomab, față de citostatice.


-Cum funcționează acest tip de imunoterapie?
-Blinatumomab (Blincyto) este primul medicament dintr-o nouă clasă de agenți terapeutici. Acesta "antrenează" sistemul imun al pacientului să distrugă celulele maligne, să lupte cu cancerul. Este un anticorp sintetizat în laborator, care acționează ca un robot cu două brațe: unul apucă celula bolnavă, celălalt se prinde de o celulă T, adică de un luptător al sistemului imunitar al organismului. Astfel, aduce în contact apropiat cele două celule. Celula T identifică și omoară celula malignă, apoi se duce mai departe, căutând alte celule maligne pe care să le distrugă.


-Ar putea fi util Blincyto și în alte forme de cancer?
-Cu siguranță. Medicii își pun multe speranțe în imunoterapie, dar medicina modernă este una care se bazează pe dovezi.Trebuie ținut seama că terapia cu blinatumomab este una inovatoare, care a fost descoperită recent, iar multe studii se află în desfășurare. Studiul Tower aduce dovada că Blincyto este eficient în leucemia limfoblastică acută, cu rezultate mult mai bune decât terapiile clasice.


-Ar putea deveni imunoterapia un standard în tratamentul cancerului?
-Acest medicament a fost explorat în studii clinice randomizate și va deveni un tratament de primă linie în cazul pacienților care nu răspund la terapia cu citostatice sau care au recăderi ale bolii. L-am administrat în cazuri în care nu mai exista nicio speranță, în care eșuaseră terapiile citostatice sau avuseseră loc recăderi. Studiul a demonstrat avantajele imunoterapiei, atât în ceea ce privește speranța de viață, care se dublează față de medicația convențională, dar și în ceea ce privește calitatea vieții pacienților. Este demonstrată o îmbunătățire semnificativă a tuturor aspectelor menționate.


-Există teste care prognozează răspunsul la terapia clasică, pentru a putea interveni mai devreme cu medicația modernă?
-Explorăm, într-un proces mai amplu, în multe centre de cercetare, acest aspect. Unii pacienți răspund la terapia cu citostatice, alții nu răspund. Sau, după un răspuns promițător, au recăderi ale bolii. Ar fi util de stabilit când trebuie intervenit mai devreme cu terapiile revoluționare. Această intervenție ar schimba evoluția, ar îmbunătăți rezultatele. Datele de până în prezent sunt încurajatoare. În unele cazuri vorbim despre o supraviețuire de patru ani, a unor pacienți care nu mai aveau nicio șansă. Putem spune că asistăm la o revoluție în oncologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel