Cei aproximativ 1.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în nordul Siriei au primit ordin să părăsească ţara, a indicat luni pentru AFP un responsabil american, sub rezerva anonimatului.
'Noi vom executa acest ordin', a spus el, subliniind că retragerea îi vizează 'pe toţi' militarii desfăşuraţi în Siria, 'cu excepţia celor desfăşuraţi la Al-Tanf', o bază controlată de circa 150 de militari americani în sudul ţării. Ministrul american al apărării Mark Esper anunţase - duminică - că SUA vor retrage până la 1.000 de soldaţi din nordul Siriei, dar nu a spus clar dacă ei vor părăsi complet ţara sau dacă se retrag pur şi simplu din zonele de luptă între forţele turce şi kurde.
Acestea din urmă sunt aliate ale occidentalilor în lupta antijihadistă. Donald Trump a avertizat luni că SUA nu se vor 'angaja într-un alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani'. 'Credeţi oare că oamenii consideră că noi ar trebui să intrăm într-un război împotriva Turciei, care este ţară membră NATO? Războaiele fără sfârşit trebuie să înceteze!', remarcă în acest context preşedintele american.
Pentru a opri ofensiva Turciei împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, kurzii au convenit cu Damascul, prin medierea Rusiei, ca trupele regimului să revină în zonă şi să preia controlul la graniţa cu Turcia. Astfel, după ani grei pentru stabilirea autonomiei de facto în nord şi nord-estul ţării, kurzii din Siria au fost abandonaţi de aliatul lor american şi obligaţi să apeleze la regim pentru a respinge o ofensivă turcă, notează AFP.
Astfel, regimul sirian şi aliatul său rus sunt deja marii câştigători, din punct de vedere strategic, ai ofensivei Turciei în nordul Siriei, consideră experţi din Orientul Mijlociu. 'Această ofensivă se înscrie într-o înţelegere deplină între Moscova şi Ankara. Turcii îi vor da Idlibul lui Bashar (al-Assad), aşa cum i-au dat înainte Alepul şi, la schimb, Moscova îi lasă pe turci să acţioneze împotriva kurzilor, aşa cum a demonstrat vetoul Rusiei în Consiliul de Securitate (Rusia a blocat vineri o rezoluţie cerând Turciei să înceteze ofensiva)', a declarat pentru ziarul libanez L'Orient-Le Jour (L'OLJ) un om de afaceri apropiat regimului de la Damasc. Operaţiunea turcă în Siria, începută la 9 octombrie, a fost considerată, de la început, o oportunitate pentru Rusia.
În primul rând pentru că aceasta implică retragerea, chiar plecarea forţelor occidentale din estul Siriei şi care ar putea fi, pe termen lung, principalul obstacol în calea victoriei axei ruso-iraniano-siriene, menţionează aceeaşi publicaţie într-un editorial. În al doilea rând, aceasta accentuează tensiunile dintre occidentali, aliaţi ai kurzilor sirieni, şi Turcia, şi de pe urma acestor dezacorduri ar putea profita Moscova prezentându-se ca un aliat mai de încredere şi mai înţelegător pentru Ankara. În fine, deoarece ofensiva turcă îi aruncă pe kurzi în braţele regimului şi ar putea facilita reluarea contactului direct între Ankara şi Damasc, potrivit acestei surse. Mai mult, violenţa atacului şi abuzurile comise de rebelii sirieni care însoţesc armata turcă în operaţiunea din nordul Siriei ar putea avea ca efect relativizarea crimelor comise de regim şi aliaţii săi în vestul Siriei, mai apreciază L'OLJ, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu