E.S. Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, a transmis un mesaj, după ce Departamentul de Stat a aprobat posibila vânzare a 32 de avioane F-35 către România.
Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, susține că avioanele F-35 care urmează să fie achiziţionate "vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat", potrivit Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ambasada Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce va duce la o îmbunătăţire semnificativă a capabilităţilor de apărare şi la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Achiziţionarea celor două escadrile va spori capacitatea României de a face faţă ameninţărilor de securitate în continuă evoluţie şi de a contribui la eforturile regionale de apărare.
"Acest angajament este o dovadă a parteneriatului puternic dintre cele două naţiuni şi demonstrează încă o dată că România este un lider în apărarea securităţii regionale. România este un aliat cheie al NATO în promovarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi nu numai. Avioanele F-35 vor oferi României capabilităţi de apărare aeriană de neegalat şi vor spori interoperabilitatea între forţele aeriene NATO", a declarat Kathleen Kavalec, citată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, prima livrare a aeronavelor F-35A este aşteptată până în anul 2031, iar Statele Unite vor continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru a asigura o integrare eficientă a acestor aparate de zbor avansate în cadrul forţelor de
apărare.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, vineri, că salută notificarea transmisă de Congresul SUA cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare "Avion multirol de generaţia a V-a, F-35" - faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).
"Faza I a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială", se arată într-un comunicat al MApN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News