SUA au avertizat Iranul și precizează că ”va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iranul a fost avertizat de Statele Unite ale Americii la Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Statele Unite au avertizat Iranul miercuri, în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, să nu ia ca țintă SUA sau Israelul, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „ciclul mortal al violenței 'dinte pentru dinte' trebuie să înceteze” în Orientul Mijlociu.

„Timpul se scurge”, a declarat el în fața Consiliului.

Consiliul format din 15 membri s-a reunit după ce Israelul a ucis un lider al Hezbollah din Liban și a început un atac terestru împotriva grupului militant susținut de Iran, iar Iranul a atacat Israelul într-un atac care a stârnit temeri legate de un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

„Acțiunile noastre au fost de natură defensivă”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în fața consiliului.

„Permiteți-mi să fiu înțeleasă: regimul iranian va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale. Și avertizăm cu fermitate împotriva Iranului - sau a agenților săi - să întreprindă acțiuni împotriva Statelor Unite sau acțiuni suplimentare împotriva Israelului”, a spus ea.

Condamnarea atacului

Ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că Franța dorește din partea Consiliul de Securitate „să dea dovadă de unitate și să vorbească cu o singură voce” pentru a detensiona situația. Thomas-Greenfield a declarat despre Consiliul de Securitate că ar trebui să condamne atacul Iranului și să impună „consecințe grave” Corpului de elită al Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran pentru acțiunile sale.

„Avem o responsabilitate colectivă, în calitate de membri ai Consiliului de Securitate, de a impune sancțiuni suplimentare IRGC pentru sprijinirea terorismului și pentru nerespectarea atâtor rezoluții ale acestui Consiliu”, a declarat ambasadoarea SUA.

Guterres a declarat Consiliului că a condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului. Mai devreme miercuri, ministrul israelian de Externe a declarat că îi interzice lui Guterres să intre în țară deoarece acesta nu a făcut acest lucru.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a lăudat Iranul pentru reținerea „excepțională” din ultimele luni și a declarat că atacul cu rachete asupra Israelului nu poate fi „prezentat ca și cum toate acestea s-au întâmplat în vid, ca și cum nu se întâmplă nimic - și nu s-a întâmplat nimic - în Liban și Gaza, în Siria, în Yemen”.

„Dar s-a întâmplat și a condus la o nouă spirală foarte periculoasă a unui conflict din ce în ce mai larg în Orientul Mijlociu”, a mai declarat Nebenzia.

Justificarea Iranului

Într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate marți, Iranul și-a justificat atacul asupra Israelului ca fiind autoapărare în temeiul Articolului 51 din Carta fondatoare a ONU, citând „acțiunile agresive” ale Israelului, inclusiv încălcări ale suveranității Iranului.

„Iranul... în deplină conformitate cu principiul distincției în temeiul dreptului internațional umanitar, a vizat doar instalațiile militare și de securitate ale regimului cu loviturile sale defensive cu rachete”, a scris Iranul Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a respins miercuri pretenția Iranului de autoapărare.

„A fost un atac calculat asupra unei populații civile. Israelul nu va sta deoparte în fața unei astfel de agresiuni. Israelul va răspunde. Răspunsul nostru va fi decisiv și, da, va fi dureros, dar, spre deosebire de Iran, vom acționa în deplină conformitate cu dreptul internațional”, a declarat el reporterilor înainte de reuniunea Consiliului, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel