Urmărește emisiunea live


SUA: Adevărata lecţie a Ucrainei nu este că avem nevoie de mai mulţi combustibili fosili

Fotografie de la Petar Avramoski, Pexels
Fotografie de la Petar Avramoski, Pexels

Joe Kerry, emisarul SUA pentru climă, afirmă că Europa nu are nevoie de combustibili fosili şi că nu ar trebui să renunţe la tranziţia spre energia verde, în ciuda războiului din Ucraina. 

Alegeri prezidentiale 2024

Războiul lansat de Moscova în Ucraina nu trebuie să oprească eforturile Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile de carbon, chiar dacă continentul este forţat să se întoarcă la cărbune pentru a compensa reducerea livrărilor de gaz rusesc, a declarat emisarul special al SUA pentru climă, John Kerry.

Mai multe state membre ale UE intenţionează să revină la un consum mai mare de cărbune pentru a produce electricitate, pe fondul reducerii fluxurilor de gaz din Rusia şi a ameninţării unei crize energetice în timpul iernii, în eventualitatea în care Moscova va opri complet livrările. Germania, Italia, Austria şi Ţările de Jos au semnalat că centralele pe cărbune ar putea ajuta continentul să depăşească o criză care a dus la creşterea preţurilor la gaze şi a determinat guvernele să apeleze la măsuri de urgenţă pentru conservarea energiei.

"Un război a creat, aşa cum se întâmplă întotdeauna, nişte compromisuri foarte dificile... Este posibil ca, pentru a vă menţine economia şi a crea stabilitate politică, să fie nevoie să folosiţi temporar nişte cărbune în timp ce dezvoltaţi [sectorul pentru] surse regenerabile", a declarat Kerry pentru Reuters, într-un interviu acordat la Varşovia. "Războiul nu înseamnă că clima dă înapoi dintr-o dată, criza climatică nu se opreşte din evoluţie", a precizat Kerry.

Ţinta reducerii gazelor cu efect de seră, în pericol

Deoarece cărbunele consumă mai mult carbon decât gazul natural, revenirea la combustibilul mai poluant va încetini procesul de reducere a emisiilor. UE vizează o reducere cu 55% a gazelor cu efect de seră până în 2030, dar analiştii se tem că ţinta ar putea fi în pericol pe fondul unei creşteri a utilizării cărbunelui.

În timp ce o creştere temporară a utilizării cărbunelui în Europa a fost un compromis între securitate şi climă impus de război, Europa ar trebui să lupte pentru un ritm şi mai rapid al tranziţiei ecologice, a menţionat Kerry.

"Am încredere că guvernele europene cred că adevărata lecţie a Ucrainei... nu este că avem nevoie de mai mulţi combustibili fosili, ci că trebuie să trecem şi mai repede la tranziţia către o bază de energie curată", a spus el. Kerry a fost la Varşovia pentru a discuta despre politica energetică, inclusiv despre ambiţiile Poloniei de a construi o centrală nucleară, scrie Rador. 

Tehnologiile verzi pe care marile companii le pot folosi. Bill Gates: Pot produce la o altă scară

Bill Gates a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că există o problemă serioasă cu prețul foarte ridicat al tehnologiilor verzi, care este unul prohibitiv pentru marea majoritate a populației, scrie Radio DC News. 

Soluția afaceristului este ca aceste tehnologii să fie preluate de marile companii, care sunt mai capabile să să le producă în număr foarte mare, scăzând astfel costul pe unitate.

„Preluarea acestor noi tehnologii de către marile companii, care au capacitatea de a produce astfel de lucruri la o altă scară, cred că este o necesitate urgentă”, a spus Gates. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel