Statele Unite ale Americii au anunţat joi faptul că interzic intrarea pe teritoriul lor a câtorva zeci de responsabili georgieni, acuzaţi că sunt implicaţi în adoptarea unei legi controversate privind 'influenţa străină', văzută pe scară largă ca un semn al apropierii de Rusia, notează AFP.
Autorităţile georgiene au promulgat luni acest text, inspirat de o lege rusească. Acest fapt a stârnit proteste în capitala Tbilisi din aprilie şi critici puternice din partea ţărilor din Occident.
Câteva zeci de responsabili, printre care membri ai partidului de guvernământ Visul georgian, ai Parlamentului şi ai forţelor de ordine, dar şi rudele acestora, nu vor mai putea călători în Statele Unite ale Americii, a indicat Departamentul de Stat.
'Sperăm în continuare că liderii georgieni se vor răzgândi şi vor lua măsuri care să îndrepte ţara spre aspiraţiile sale democratice şi euro-atlantice de lungă durată', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. 'Dar dacă nu fac acest lucru, Statele Unite sunt pregătite să ia măsuri suplimentare', a zis el, fără a spune numele persoanelor în cauză, invocând legile americane care garantează confidenţialitatea dosarelor de viză.
Este vorba despre oficiali care s-au implicat în dezinformare, au atacat manifestanţi paşnici sau au intimidat membri ai societăţii civile. Secretarul de stat Antony Blinken a avertizat în luna mai Tbilisi despre reexaminarea relaţiilor dintre cele două ţări, în timp ce fosta republică sovietică este în continuare candidată la aderarea la UE.
Conform noii legi privind influența străină, orice ONG sau organizaţie media care primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa este obligată să se înregistreze ca organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine şi să se supună unui control administrativ sporit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News