La mai puţin de cinci săptămâni până la alegerile parţiale ce vor determina controlul Congresului Statelor Unite pentru următorii doi ani, aproximativ o treime dintre alegătorii înregistraţi nu cunosc numele candidatului partidului lor, constată miercuri un sondaj Reuters/Ipsos.
Cunoaşterea numelor este critică în motivarea alegătorilor, este motivul pentru care candidaţii cheltuiesc milioane de dolari pe reclame TV şi un factor major în avantajul pretendenţilor. Dar acest fapt ar putea fi ceva mai puţin important pe 6 noiembrie, întrucât mulţi votanţi şi-ar vedea alegerea ca un referendum asupra unui om al cărui nume nu va fi pe buletinul de vot: preşedintele republican Donald Trump, notează Reuters.
"Cu polarizarea actuală, alegătorii votează din ce în ce mai mult mai degrabă în funcţie de partid (adică 'îmi place' sau 'nu îmi place' de Trump) decât pentru candidaţii locali", a scris într-un e-mail Robert Erikson, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia din New York.
Sondajul are o marjă de eroare de 3%
Un sondaj Reuters/Ipsos difuzat miercuri constată că 34% dintre alegătorii înregistraţi republicani şi 32,5% din alegătorii înregistraţi democraţi au declarat că nu cunosc numele candidaţilor partidului lor pentru Congres în districtele lor. Aproximativ 54% dintre cei chestionaţi au declarat că dezaprobă modul în care Trump se ocupă de preşedinţie.
Procentele din sondaj privind cunoaşterea numelui candidatului pentru Congres sunt asemănătoare celor din recentele alegeri, a declarat Marc Hetherington, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Carolina de Nord. "Oamenii nu votează pentru partea lor la fel cum nu votează nici împotriva celeilalte părţi", a spus Hetherington. "Chiar nu contează cine sunt aceste nume în aceste zile", notează el.
De câte voturi au nevoie democraţii pentru a câştiga majoritatea
Democraţii ar trebui să obţină 23 de locuri în Camera Reprezentanţilor pentru a câştiga o majoritate prin care s-ar putea opune mai eficient agendei lui Trump. Dincolo de cunoaşterea partidului şi a numelui, sexul candidatului poate juca un rol în decizia alegătorilor din acest an, a spus Michael Cornfield, un profesor asociat de management politic la Universitatea George Washington. Mişcarea #MeToo şi protestele legate de nominalizarea lui Trump la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, au jucat un rol în această tendinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News