Washingtonul a transmis o alertă de securitate personalului diplomatic din Venezuela.
Statele Unite au dispus joi plecarea personalului 'neesenţial' din misiunile lor diplomatice în Venezuela, la o zi după decizia Departamentului de Stat de a nu se supune expulzării diplomaţilor americani de către liderul socialist Nicolas Maduro, relatează AFP. Într-o 'alertă de securitate' publicată pe un site al Departamentului de Stat american, administraţia Donald Trump le-a mai cerut cetăţenilor americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să 'ia serios în considerare' părăsirea acestei ţări.
'Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat', a avertizat diplomaţia americană. Departamentul de Stat nu a precizat câţi diplomaţi vor rămâne în Venezuela. Washingtonul l-a recunoscut miercuri pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca 'preşedinte interimar' al Venezuelei, considerând 'ilegitim' regimul lui Nicolas Maduro. În acest context, liderul socialist a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi a dat un termen de 72 de ore, până sâmbătă, pentru ca diplomaţii americani să părăsească ţara.
Citește și: Puci în Venezuela - mesajul Statelor Unite și al Uniunii Europene
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a răspuns însă că Nicolas Maduro nu mai are 'autoritatea legală' pentru a lua asemenea decizii. Congresmeni republicani şi democraţi i-au cerut joi şefului diplomaţiei de la Washington să acorde prioritate securităţii diplomaţilor americani. 'Evaluăm condiţiile de securitate tot timpul, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte', a afirmat Mike Pompeo într-un interviu cu jurnalista conservatoare Laura Ingraham.
'I-am spus clar regimului Maduro că dorim ca diplomaţii noştri să fie în siguranţă', a adăugat el. Cu toate acestea, 'vrem să fim siguri că fostul preşedinte Maduro înţelege că nu are dreptul de a decide dacă rămânem sau nu', a insistat demnitarul american. El a adăugat că 'preşedintele interimar Guaido' le-a cerut diplomaţilor americani 'să rămână', deci au 'dreptul de a-şi continua misiunea lor diplomatică la Caracas'.
Citește și: Turcia și Moscova, lovitură pentru Washigton. "Maduro, suntem alături de tine"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu