Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a decis luni că utilizatorii de iPhone pot da în judecată grupul Apple pentru că monopolizează piaţa pentru aplicaţiile software destinate telefoanelor iPhone, transmite Reuters. Apple percepe un comision de 30% dezvoltatorilor de software care îşi vând produsele prin App Store, interzice dezvoltatorilor să îşi vândă aplicaţiile în altă parte şi joacă un rol important în stabilirea preţurilor pentru că acestea trebuie să se termine în formatul 99 de cenţi.
Acţiunile Apple au scăzut cu peste 5% după ce judecătorii Curţii Supreme au decis, cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă, că poate fi demarată o acţiune colectivă în justiţie împotriva Apple. Reclamanţii, în frunte cu Robert Pepper, au depus o plângere în 2011 în care susţin că politicile monopoliste ale Apple duc la preţuri mai mari comparativ cu situaţia în care aplicaţiile ar fi disponibile din alte surse.
"Încă de când Congresul a adoptat Legea Sherman în 1890, protejarea consumatorilor de preţurile monopoliste a fost principala preocupare. De aceea avem legislaţie anti-trust", a explicat judecătorul Brett M. Kavanaugh.
În schimb, Apple susţine că acţionează doar ca un intemediar pentru dezvoltatorii de aplicaţii, care îşi fixează propriile lor preţuri şi plătesc un comision către Apple. Grupul informatic a susţinut în faţa Curţii Supreme că o decizie care să permită demararea unui proces ar pune în pericol dezvoltarea comerţului electronic, un segment în creştere al economiei americane care generează vânzări de sute de miliarde de dolari anual.
Potrivit Apple platforma App Store se bucură de un succes extraordinar în condiţiile în care oferă peste două milioane de aplicaţii şi în 2017 a generat plăţi către dezvoltatori în valoare de peste 26 de miliarde de dolari. Deocamdată procesul este într-o fază incipientă şi trebuie să depăşească şi alte obstacole legale. Însă dacă vor avea câştig de cauză, reclamanţii vor primi despăgubiri semnificative ceea ce ar afecta Apple.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News