Un proiect de lege pentru interzicerea TikTok în SUA a trecut de o etapă importantă în Congres.
Un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea totală a extrem de popularei aplicaţii TikTok în SUA a trecut miercuri de o etapă importantă în Congresul american, relatează AFP.
Proiectul, propus de un ales republican, i-ar conferi preşedintelui Joe Biden autoritatea de a interzice complet TikTok, filială a grupului chinez ByteDance, în SUA.
Propunerea a fost adoptată miercuri de Comisia de Afaceri Externe, extrem de influentă, din Camera Reprezentanţilor, numai datorită voturilor republicanilor.
Numeroşi aleşi americani consideră că platforma de videouri scurte şi virale este o ameninţare pentru securitatea naţională.
Ei se tem, la fel ca un număr tot mai mare de guverne occidentale, că Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume prin această aplicaţie, lucru negat de TikTok de mulţi ani.
'Să nu vă lăsaţi înşelaţi - TikTok este o adevărată ameninţare la adresa securităţii', a atras atenţia republicanul Michael McCaul, autorul proiectului de lege.
'Orice persoană care a descărcat TikTok pe dispozitivul său a oferit Partidului Comunist Chinez o uşă de intrare prin spate spre toate informaţiile sale personale', a subliniat el într-un comunicat.
A interzice aplicaţia înseamnă 'a pune botniţă libertăţii de expresie' a milioane de americani, a protestat în schimb TikTok, care revendică peste o sută de milioane de utilizatori în SUA.
Pentru a fi adoptat, proiectul de lege va mai fi supus unui vot în cadrul unei şedinţe plenare a Camerei Reprezentanţilor, apoi în Senat. Preşedintele democrat Joe Biden are posibilitatea să se opună prin veto.
Luni seară, Casa Albă le-a ordonat deja instituţiilor federale să se asigure că TikTok va fi scoasă de pe telefoanele lor în cel mult 30 de zile, prin punerea în aplicare a unei legi ratificate de Joe Biden la începutul lui ianuarie, scrie Agerpres.
Luni, Casa Albă a acordat agențiilor guvernamentale 30 de zile pentru a se asigura că angajații nu au aplicația deținută de chinezi pe dispozitivele federale.
Ordinul urmează unor mișcări similare ale UE și Canada, din ultimele săptămâni, scrie BBC.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a acuzat SUA că abuzează de puterea statului pentru a suprima firmele străine.
„Ne opunem ferm acestor acțiuni greșite”, a declarat purtătoarea de cuvânt Mao Ning reporterilor în timpul unei conferințe de presă de marți. „Guvernul SUA ar trebui să respecte principiile economiei de piață și al concurenței loiale, să înceteze să suprime companiile și să ofere un mediu deschis, echitabil și nediscriminatoriu pentru companiile străine din SUA”.
„Cât de nesigură poate fi cea mai mare superputere a lumii, precum SUA, să se teamă de aplicația preferată a tinerilor? ”, a adăugat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News