SUA, aproape în incapacitate de plată. Biden promite să reducă şi mai mult cheltuielile publice

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele american Joe Biden este dispus să ajungă la un 'compromis' cu opoziţia republicană asupra datoriei publice pentru a pune capăt unei înfruntări politice care ar putea arunca America în incapacitate de plată, a dat asigurări miercuri o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit AFP.

 

Preşedintele american i-a făcut o propunere adversarului său Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor, cu privire la anumite cheltuieli care ar putea reduce factura guvernului federal cu 'peste 1.000 de miliarde de dolari în zece ani'.

Aceasta s-ar adăuga la reducerea deficitului promisă de Joe Biden, care se ridică la 3.000 de miliarde pe zece ani.

Casa Albă ar fi pregătită de asemenea, tot potrivit aceleiaşi surse, să plafoneze timp de doi ani cheltuielile publice, în timp ce republicanii cer o perioadă mai îndelungată.

Democratul de 80 de ani, care exclusese iniţial pur şi simplu să negocieze sub ameninţarea falimentului, s-a oferit de asemenea să realoce fonduri care fuseseră prevăzute iniţial pentru a răspunde la pandemia de COVID-19.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a reamintit miercuri că este urgent pentru democraţi şi republicani să găsească un compromis bugetar, cu scopul ca Congresul să poată vota ridicarea plafonului datoriei publice.

Conservatorii îşi condiţionează votul de un acord asupra unei reduceri a cheltuielilor publice. Dacă Congresul - divizat între Senatul democrat şi Camera Reprezentanţilor republicană - nu acţionează, 'este aproape sigur că nu vom putea rezista mai târziu de începutul lunii iunie', a afirmat Janet Yellen.

Începând de la 1 iunie, SUA ar putea deci să se afle în incapacitate de plată, adică să nu-şi poată onora angajamentele financiare, fie că este vorba de salarii, pensii sau de rambursările către creditori.

Acest scenariu fără precedent ar fi, potrivit economiştilor, sinonimul unei recesiuni masive şi derută a pieţelor în SUA, cu o posibilă contagiune a întregii economii mondiale, scrie Agerpres.

Vezi și: Avertismentul Trezoreriei SUA: Plafonul datoriei trebuie ridicat până la 1 iunie

Trezoreria SUA avertizează că ţara ar putea să nu îşi mai plătească facturile după data de 15 iunie, dacă plafonul datoriei nu va fi ridicat. 

Plafonul datoriei Statelor Unite trebuie să fie ridicat înainte de 1 iunie astfel încât ţara să poată continua să-şi plătească facturile după 15 iunie, a avertizat duminică ministrul de Finanţe Janet Yellen, în timp ce discuţiile dintre Casa Albă şi opoziţia republicană sunt în impas, relatează AFP.

"Exista întotdeauna incertitudine cu privire la veniturile şi cheltuielile fiscale. Şi deci este greu să avem o certitudine, dar evaluarea mea este că şansele de a ajunge la 15 iunie şi de a ne putea plăti în continuare toate facturile sunt destul de scăzute", a spus secretarul Trezoreriei într-un interviu pentru postul NBC.

"Am indicat în ultima mea scrisoare către Congres (luni, n.red.) că ne aşteptăm să nu ne putem plăti toate facturile de la începutul lunii iunie şi poate chiar de la 1 iunie", a subliniat Janet Yellen, precizând ca estimarea sa în raport cu acest interval de timp a rămas aceeaşi.

Administraţia democrată şi opoziţia republicană sunt angajate într-o cursă contra cronometru pentru a evita o incapacitate de plată a Statelor Unite, posibilă după 1 iunie.

Dacă plafonul datoriei americane nu este ridicat de către Congres până atunci, ţara ar putea fi în incapacitate de a rambursa creditorii săi, o eventualitate potenţial catastrofală pentru pieţele financiare globale.

Preşedintele american Joe Biden şi liderul republican al Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite Kevin McCarthy, principalul adversar republican cu privire la plafonul datoriei, vor relua luni discuţiile, după un weekend de blocaj, pentru a încerca să ajungă rapid la un acord şi să evite intrarea în incapacitate de plată a SUA.

Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel