SUA ar putea crește la 21 de ani vârsta de la care americanii pot cumpăra arme

SUA ia măsuri după ultimele atacuri armate. Vârsta de la care americanii pot cumpăra o armă ar putea crește la 21 de ani, dacă proiectul de lege va fi trece de Senat.

După ultimele atacuri armate din SUA, Camera reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege vizând prevenirea violenţelor cu arme de foc, informează Agerpres, citând dpa. Proiectul, care prevede între altele creşterea la 21 de ani a vârstei de la care americanii pot cumpăra arme şi limitarea capacităţii încărcătoarelor, are însă slabe şanse să treacă de Senatul divizat în această privinţă.

În Camera reprezentanţilor, proiectul de lege a fost adoptat cu 223 de voturi pentru, inclusiv cinci din partea unor republicani, şi 204 împotrivă.

Cazul din Texas. Un adolescent de 18 ani a ucis 19 copii şi doi profesori

În dezbaterea care a precedat votul, democraţii au subliniat că aleşii americani trebuie să ia măsuri în faţa recentului val de masacre produse cu arme de foc, cum a fost cel din 24 mai de la o şcoală elementară din Uvalde, Texas, unde un adolescent de 18 ani a ucis 19 copii şi doi profesori.

Liderul majorităţii, Steny Hoyer, a asigurat miercuri că, în pofida discuţiilor "fragile" dintre senatorii democraţi şi cei republicani, Camera reprezentanţilor va propune chiar joi un nou proiect de lege privind regimul armelor.

"Acest for nu trebuie să aştepte şi nu va mai aştepta să acţioneze", a insistat Hoyer, care a apreciat totodată că există "semne promiţătoare" din Senat privind posibilitatea unui acord bipartizan.

Când va fi supus la vot proiectul de lege



Proiectul ce ar urma să fie supus la vot joi de reprezentanţi vizează stabilirea unei aşa-zise proceduri "red flag" la nivelul instanţelor federale prin care să le poată fi confiscate de urgenţă armele unor persoane considerate periculoase.

Un sondaj realizat de Universitatea Quinnipiac a arătat miercuri că 74% dintre adulţii americani susţin majorarea vârstei de la care pot fi cumpărate arme la 21 de ani şi 83% sunt în favoarea unor măsuri ca procedurile "red flag".

În dezbaterea de miercuri, aleşii republicani au pledat pentru măsuri de "întărire" a şcolilor, cum ar fi creşterea finanţării pentru securitate sau asigurarea de gărzi înarmate, unii dintre ei cerând ca "şcolile să nu mai fie prezentate ca ţinte uşoare". Democraţii au respins acest argument invocând aparenta lipsă de acţiune din partea poliţiei în tragedia din Uvalde.

Încă un atac armat în SUA, de data asta în plină stradă. Bilanţul tragediei, 3 decese şi 11 răniţi

Ultimul atac armat din SUA a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Trei persoane au fost ucise şi 11 au fost rănite sâmbătă seară, într-un incident armat cu mai mulţi trăgători pe o stradă aglomerată din Philadelphia (nord-estul SUA), a anunţat poliţia, potrivit AFP.

"Paisprezece persoane, din câte ştim noi, au fost lovite de gloanţe şi spitalizate. Trei dintre aceste persoane, doi bărbaţi şi o femeie, au fost declarate decedate după ce au ajuns la spitale cu multiple plăgi prin împuşcare", a declarat jurnaliştilor inspectorul D.F. Pace, de la poliţia din Philadelphia.

Inspectorul Pace a transmis presei locale că agenţii care au intervenit la faţa locului "au observat mai mulţi trăgători activi care au deschis focul asupra mulţimii" în zona South Street, o arteră foarte circulată din Philadelphia.

"Vă puteţi imagina că erau sute de oameni care se aflau pe South Street, ca în fiecare sfârşit de săptămână, când a avut loc acest incident armat", a spus inspectorul, care a adăugat că ofiţerii de poliţie au deschis focul asupra unuia dintre atacatori, dar nu se ştie dacă acesta a fost lovit. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel