SUA ar putea da undă verde Ucrainei pentru atacuri asupra Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune

foto: Freepik
foto: Freepik

Președintele Joe Biden a indicat, marți, că Statele Unite ar putea permite Ucrainei să utilizeze rachete americane cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra Rusiei.

„Lucrăm la asta” a declarat președintele american, răspunzând unei întrebări legate de cererea repetată a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care dorește să aibă capacitatea de a ataca bazele de unde armata rusă își coordonează atacurile.

Kievul a solicitat constant partenerilor săi să elimine restricțiile pentru a-i permite să vizeze ținte adânc aflate pe teritoriul Rusiei. Admnistrația Zelenski vrea să atace ținte militare pe care le consideră „legitime”, precum baze aeriene de unde pleacă avioanele care bombardează Ucraina.

Deocamdată, Rusia nu a oferit un răspuns, însă președintele Vladimir Putin a afirmat anterior că o asemenea măsură ar putea provoca „probleme foarte grave”.

Comentariile președintelui Biden urmează declarațiilor făcute de secretarul de stat american, Antony Blinken, care a acuzat Iranul de livrarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune către Rusia.

Într-o declarație făcută marți, președintele Biden a răspuns întrebărilor reporterilor despre posibila ridicare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune de către Ucraina, afirmând că administrația sa „rezolvă asta acum”.

După ce Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Statele Unite au fost precaute  în a furniza arme capabile să atingă ținte aflate adânc în teritoriul rus, din teama că ar putea duce la o escaladare a conflictului. Totuși, au fost relaxate unele dintre restricțiile referitoare la utilizarea acestor rachete, permițând Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a viza locațiile situate de-a lungul graniței cu Rusia.

Ceilalți aliați ai Kievului au furnizat unele arme cu rază lungă de acțiune

Alte state aliate ale Ucrainei au livrat, de asemenea, arme cu rază lungă de acțiune, dar cu condiții stricte privind utilizarea acestora în interiorul Rusiei. Există temeri că asemenea atacuri ar putea genera represalii care să implice țările NATO în conflict sau să conducă la un eventual război nuclear.

În ultimele luni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat viteza cu care sunt livrate armele și a solicitat permisiunea de a ataca ținte aflate adânc în teritoriul Rusiei cu rachete provenite din Occident, o cerere la care Statele Unite au fost până acum reticente.

În prima parte a acestui an, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că folosirea de către Ucraina a rachetelor occidentale pentru a lovi ținte în Rusia ar putea duce la escaladarea conflictului într-un război de amploare.

„Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave”, a spus el în mai.

El a subliniat că orice atac asupra teritoriului rus va fi considerat responsabilitatea furnizorilor de arme din Occident, chiar dacă executarea loviturilor va fi efectuată de trupele ucrainene, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel