SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă (Morgan Stanley)

SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă (Morgan Stanley) / foto ilustrativ pexels
SUA ar putea să evite recesiunea în 2023, Europa nu va fi la fel de norocoasă (Morgan Stanley) / foto ilustrativ pexels

Economiile Marii Britanii şi zonei euro este posibil să intre în recesiune anul următor, susţin analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley, însă SUA ar putea evita, la limită, recesiunea graţie unei pieţe a muncii rezistente, transmite Reuters.

În acelaşi timp, redeschiderea aşteptată a Chinei după aproape trei ani de restricţii în contextul COVID-19 ar urma să conducă la o revenire atât a economiei chineze cât şi a altor economii emergente din Asia, adaugă analiştii Morgan Stanley într-un raport publicat duminică.

'Riscurile sunt orientate în jos', se precizează în acest raport, conform căruia economia mondială va înregistra anul viitor un avans de 2,2%, mai puţin decât cea mai recentă prognoza de creştere a Fondului Monetar Internaţional, conform căreia PIB-ul Mondial va înregistra anul viitor un avans de 2,7%.

Analiştii de la Morgan Stanley prognozează pentru 2023 o diferenţă semnificativă între economiile dezvoltate 'în sau aproape de recesiune', în timp ce economiile emergente ar urma să înregistreze o 'revenire modestă', dar cu toate acestea relansarea globală ar pute să rămână evazivă.

Economia chineză este preconizată să crească cu 5% în 2023, depăşind ritmul mediu de creştere de 3,7% aşteptat pentru ansamblul pieţelor emergente, în timp ce grupul primelor 10 state dezvoltate ar urma să înregistreze un avans de doar 0,3%. Băncile centrale din întreaga lume au majorat dobânzile în acest an pentru a contracara o inflaţie accelerată, iar în cazul SUA, analiştii de la Morgan Stanley prognozează că Rezerva Federală va continua să majoreze costul creditului în 2023 pe măsură ce inflaţia va rămâne la un nivel ridicat după ce va atinge vârful în ultimul trimestru al acestui an.

'Economia americană va evita, la limită, recesiunea în 2023 dar aterizarea nu se va resimţi ca fiind una lină deoarece ritmul de crearea de noi locuri de muncă va încetini semnificativ iar rata şomajului va continua să crească. Efectul cumulat al înăspririi politicii monetare în 2023 se va răsfrânge şi în 2024, rezultând doi ani de creştere foarte modestă', se arată în raportul Morgan Stanley.

Şi la nivel global, vârful de inflaţie ar urma să fie atins în cursul trimestrului patru, susţin analiştii de la Morgan Stanley iar dezinflaţia va fi tema principală a anului următor. 

Vezi și - Încetarea războiului din Ucraina, cea mai bună modalitate de a redresa economia globală (Washington)

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că încetarea războiului din Ucraina este cea mai bună modalitate de a aborda problemele economiei globale, fiind un mesaj aparent adresat Rusiei înainte de summitul G20 din Indonezia, relatează AFP. 

'Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală', a declarat Janet Yellen jurnaliştilor, în marja întrevederii cu omologul său francez Bruno Le Maire.

Oficial, invazia Ucrainei nu se află pe agenda clubului celor 20 mari economii ai cărui lideri se reunesc marţi şi miercuri pe insula indoneziană Bali.

Moscova a cerut G20 să se concentreze mai degrabă pe problemele economice şi financiare decât pe probleme politice şi de securitate. Dar războiul lansat acum nouă luni de Vladimir Putin are repercusiuni economice profunde, creşterea preţurilor la energie şi la alimente.

Gazda summitului, Indonezia, preluând astfel poziţia multor ţări din Sud, cere negocieri de pace şi refuză să condamne direct Moscova. Vladimir Putin, care a decis să nu participe la G20 şi este reprezentat de ministrul de externe Serghei Lavrov, se află sub presiune pentru a prelungi acordul existent care permite exporturile de cereale ucrainene şi care expiră la 19 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel