România şi alţi parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA şi al altor parteneri NATO de a veni în apărarea unui aliat, în cazul unei agresiuni, a declarat, duminică, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, la o întâlnire cu presa.
'Avem discuţii foarte detaliate legate de provocările de securitate. (...) Summitul NATO va fi un moment important, la care vom demonstra modul în care am făcut faţă acestor provocări. Sunt provocări din Est, din Sud, dar şi provocări interne - în Europa, spre exemplu, criza refugiaţilor', a spus oficialul american.
El a adăugat că NATO trebuie să demonstreze, la summitul din iulie, de la Varşovia, că 'are resursele, capacitatea de a face faţă provocărilor sec. XXI'.
'Preşedintele (n.r. - Barack Obama) a demarat Iniţiativa pentru Reasigurarea Europeană, (...) iar suma investită este de 3,4 miliarde de dolari. Asta va permite SUA să aibă o a treia brigadă în Europa, cu peste 4.000 de soldaţi, care vor fi prezenţi prin rotaţie. Ceea ce înseamnă că (soldaţii americani - n.r.) vor fi prezenţi în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an. Acum stau doar şase luni pe an, cu echipament modern, training. Este o obligaţie şi o investiţie pe care Statele Unite ale Americii o fac', a arătat oficialul american.
Blinken a adăugat că ţările din Estul Europei trebuie să aibă încredere în abilitatea SUA de a interveni pentru a apăra un stat membru NATO. 'România şi alţi parteneri din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA şi al aliaţilor parteneri faţă de obligaţiile noastre de aliaţi NATO, în special obligaţia conform articolului 5, de a veni unul în apărarea altuia în cazul unor agresiuni', a explicat el.
Potrivit acestuia, angajamentul SUA faţă de articolul 5 din Tratatul NATO este 'de neclintit'.
'Cred că aţi văzut în cazul Ucrainei, care nu este membru NATO, angajamentul nostru şi al unor ţări europene pentru a restaura suveranitatea teritorială (...) care era pusă în pericol de Rusia. (...) În cazul unei ţări NATO, avem, potrivit articolului 5 al Tratatului NATO, această obligaţie, nu am niciun dubiu că vom respecta angajamentul, iar alţi aliaţi vor face acelaşi lucru', a declarat el.
Oficialul american a adăugat că 'acţiunile Rusiei în Europa, întâi în Georgia şi, recent, în Ucraina, nu doar că au atacat suveranitatea şi integritatea celor două ţări, ci, mai mult, au subminat principiile ce stau la baza ordinii internaţionale', pentru care membrii NATO au 'muncit atât de mult, în cei 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial'.
'Sperăm că Rusia îşi va schimba abordarea, dar, până acest lucru se va întâmpla, noi vom apăra principiile care sunt miza, iar în cazul Ucrainei este imperativ ca Rusia să respecte angajamentele sale, şi anume Acordul de la Minsk. Până va face acest lucru, sancţiunile impuse de SUA şi ţări europene rămân aceleaşi', a adăugat oficialul.
Adjunctul secretarului de stat american se află într-un turneu european, în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.
Oficialul american s-a întâlnit în România cu premierul Dacian Cioloş şi cu membri ai Guvernului, dar şi cu preşedintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu