SUA atacă mai multe grupări susținute de Iran din Irak și Siria /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite au început vineri să efectueze lovituri de răzbunare în Irak și Siria, au declarat trei oficiali americani, după un atac mortal în Iordania, care a ucis trei militari americani și a rănit alți 40 de oameni, scrie Reuters.

Loviturile de răzbunare au venit ca răspuns la o lovitură cu drone a militanților susținuți de Iran asupra unui avanpost militar american din Iordania, duminică, care a ucis trei militari americani și a rănit alți peste 40.

Au venit la scurt timp după ce președintele Joe Biden s-a întâlnit cu membrii familiilor soldaților uciși în Iordania.

Oficialii au semnalat că atacurile ar putea fi mai semnificative decât cele anterioare asupra milițiilor susținute de Iran, din ultimele câteva săptămâni, care s-au concentrat în primul rând pe depozitele de arme și pe facilitățile de antrenament.

SUA susțin că vor să descurajeze și să oprească alte atacuri, dar să evite izbucnirea unui conflict pe scară largă cu Iranul, într-o regiune deja tulburată de războiul Israel-Hamas din Gaza, scrie CNN.

Administrația Biden a semnalat că ar putea exista acțiuni suplimentare în zilele următoare; Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că răspunsul SUA va fi „pe mai multe niveluri”.

„Avem capacitatea de a răspunde de mai multe ori, în funcție de situație”, a spus el la o conferință de presă a Pentagonului.

„Au o mulțime de capacități. Noi avem mult mai multe”, a adăugat Austin referindu-se la milițiile susținute de Iran.

Biden a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a răspunde la moartea soldaților într-un mod care să oprească definitiv atacurile miliției, a raportat anterior CNN.

Militanții susținuți de Iran au vizat instalațiile militare americane din Irak și Siria de peste 160 de ori, din octombrie încoace, iar mai mulți parlamentari republicani au cerut SUA să lovească direct Iranul pentru a trimite un mesaj clar.

Dar oficialii administrației au fost clari, susținând că orice răspuns o să fie proporțional pentru a nu escalada în continuare tensiunile în regiune.

Miercuri, Casa Albă a declarat că în spatele atacului cu drone din Iordania se află un grup-umbrelă de militanți numit Rezistența islamică din Irak.

„Credem că atacul din Iordania a fost planificat, dotat cu resurse și facilitat de un grup-umbrelă numit Rezistența Islamică din Irak, care conține mai multe grupuri, inclusiv Kata’ib Hezbollah”, a spus Kirby.

El a încetat să dea vina doar pe Kata’ib Hezbollah, cea mai puternică miliție susținută de Iran din Irak, spunând că nu este singurul grup responsabil pentru atacurile anterioare asupra bazelor americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel