Statele Unite au decis să își întărească prezența militară în Orientul Mijlociu.
Pentru a face față “creșterii tensiunilor provocate de Iran și aliații săi” în Orientul Mijlociu, SUA au decis să își întărească prezența militară în zonă, au anunțat sâmbătă seara surse oficiale, transmite Agerpres.
SUA vor trimite în regiune un sistem de apărare antirachetă de mare altitudine (THAAD) și mai multe sisteme de rachete Patriot, a declarat într-un comunicat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Austin a mai spus că vor fi pregătite și alte forțe militare pentru a fi “pre-deployed”, adică pentru a putea fi trimise rapid în caz de nevoie.
“Scopul acestor măsuri este de a consolida capacitatea de descurajare regională, de a spori protecția forțelor americane din zonă și de a ajuta la apărarea Israelului”, a explicat Austin, adăugând că va monitoriza situația din regiune și va lua în considerare “trimiterea de resurse suplimentare, dacă este necesar”. Austin nu a precizat câți militari americani vor fi trimiși în plus în regiune.
SUA are deja două portavioane și grupuri de atac în estul Mediteranei și circa 2000 de pușcași marini, care ar trebui să descurajeze atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului.
Hamas a ucis peste 1.400 de oameni pe teritoriul israelian într-un atac fără precedent pe 7 octombrie, majoritatea civili, care au fost împușcați, arși de vii sau mutilați în prima zi a atacului lansat din Fâșia Gaza, potrivit autorităților israeliene.
Armata israeliană a răspuns cu o contraofensivă care a ucis aproximativ 1.500 de luptători Hamas și a recucerit zonele atacate.
În Fâșia Gaza, cel puțin 4.385 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși în bombardamentele continue ale armatei israeliene, potrivit Ministerului Sănătății local.
SUA își redesfășoară echipamentul și personalul militar la doi ani după ce administrația Biden a retras sistemele de apărare antiaeriană din Orientul Mijlociu, invocând la acea vreme o scădere a tensiunilor cu Iranul.
Sistemul Patriot este cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană al SUA și este foarte solicitat de aliații săi din întreaga lume.
Sistemul THAAD are un radar puternic. Când SUA l-a trimis în Coreea de Sud, în 2016, China s-a supărat, considerând că ar putea spiona spațiul său aerian.
Conflictul dintre Israel și Hamas din Gaza a determinat o creștere a atacurilor împotriva forțelor americane din Irak și Siria, amintește Reuters. Săptămâna trecută, o navă de război americană a doborât peste zece drone și patru rachete de croazieră lansate de rebelii houthi din Yemen, susținuți de Iran.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu