SUA au desemnat grupul Wagner drept „organizație criminală transnațională”

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Grupul de mercenari Wagner a fost desemnat de SUA drept „organizație criminală transnațională”.

Statele Unite ale Americii au desemnat grupul rus Wagner drept „organizație criminală transnațională”, crescând presiunea asupra armatei private ruse care luptă în Ucraina.

Wagner „este o organizație criminală care continuă să comită atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

Casa Albă a publicat, de asemenea, imagini cu Rusia primind un transport de arme din Coreea de Nord despre care spunea că are scopul de a ajuta la întărirea forțelor Wagner în timp ce luptă cot la cot cu trupele rusești în Ucraina. Anterior, administrația Biden a acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei.

„Aceste acțiuni recunosc amenințarea transcontinentală pe care o reprezintă Wagner, inclusiv prin tiparul său continuu de activități criminale grave și vor urma mai multe”, a spus Kirby, conform AlJazeera.

CITEȘTE ȘI     -     Mercenarii Wagner avansează în Donbas. Zelenski: 'Rusia pregăteşte o nouă încercare de a prelua iniţiativa în război'

Mercenarii Wagner s-au înregistrat în Rusia ca firmă de consultanță

În decembrie, Wagner a depus în Rusia o documentație în care a declarat ca obiect de activitate „consultanţa în management”, fără a menționa activităţile paramilitare, potrivit ministerului britanic al Apărării. 

Grupul dispune în prezent de circa 50.000 de luptători în Ucraina, unde a devenit o „componentă-cheie” a războiului declanşat de Federația Rusă în februarie 2022, mai precizează ministerul Apărării din Marea Britanie.

De asemenea, Aleksandar Vučić, președintele de la Belgrad, a cerut Federației Ruse să nu mai recruteze cetățeni ai Serbiei pentru a lupta alături de mercenarii Wagner pe frontul din Ucraina.

„De ce tu, de la Wagner, suni pe oricine din Serbia când știi că este împotriva reglementărilor noastre?“, a spus Aleksandar Vučić la o emisiune televizată.

CITEȘTE ȘI     -    Evgheni Prigojin, liderul companiei de mercenari Wagner, recunoaște că are de învățat de la armata ucraineană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel