SUA au observat avioane spion rusești deasupra statului Alaska

Statele Unite au înregistrat două cazuri de intrare a unei aeronave rusești de recunoaștere în zona de apărare aeriană din Alaska. Acest lucru a fost raportat de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD). Aceștia au precizat că incidentele au avut loc în zilele de 9 și 10 august.

În al doilea caz, NORAD a decis să trimită luptători F-22 care să intercepteze, scrie CNN. Cu toate acestea, aeronava de recunoaștere rusă nu a intrat în spațiul aerian suveran al SUA sau al Canadei. Pentagonul nu a considerat incidentul o escaladare.

NORAD combină sistemele de apărare aeriană din Canada și Statele Unite. În iunie, autoritățile canadiene au anunțat că vor aloca 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,77 miliarde de dolari americani) pentru dezvoltarea sa în următorii șase ani și 40 de miliarde în următoarele două decenii. Cu acești bani se plănuiește instalarea de stații radar pentru detectarea peste orizont, acoperind atât spațiul de la granița cu Statele Unite până la Cercul Arctic, cât și teritoriile arctice.

La începutul lunii iulie, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a făcut aluzie asupra posibilității anexării statului Alaska. Potrivit acestuia, Statele Unite trebuie să-și amintească că acest teritoriu aparținea Rusiei.

La mijlocul lunii iunie, Alaska a fost menționată într-un context similar de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova. O jurnalistă CNN a întrebat-o dacă crede în cuvintele președintelui Vladimir Putin, care a spus că Rusia este acum ca pe vremea lui Petru cel Mare. Zakharova a glumit că înțelege „de ce reprezentantul CNN este atât de îngrijorat”.

SUA, declarată de Rusia ameninţare la adresa securităţii naţionale

Federaţia Rusă anunţă că SUA reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. 

Doctrina Forţelor Navale Ruse susţine că, practic, cursul urmat de SUA pentru dominaţie în oceane reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a Federaţiei Ruse, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Cursul SUA către dominaţia în oceanele lumii este principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei în acest spaţiu, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, cu referire la textul Doctrinei Navale Ruse, aprobat la 31 iulie printr-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Principalele provocări şi ameninţări la adresa securităţii naţionale şi a dezvoltării durabile a Federaţiei Ruse, asociate cu Oceanul Planetar, sunt: cursul strategic al SUA către o dominaţie în Oceanul Planetar şi influenţa la nivel global asupra dezvoltării proceselor internaţionale, inclusiv a celor legate de utilizarea comunicaţiilor de transport şi a resurselor energetice ale Oceanului Planetar", se mai specifică în document.

Una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii naţionale a Rusiei, conform doctrinei, este avansarea infrastructurii militare a NATO până la graniţele ţării şi creşterea numărului de exerciţii ale acesteia în apele mărilor adiacente Rusiei. Preşedintele Putin a semnat mai multe decrete cu privire la aprobarea Doctrinei Forţelor Navale Ruse şi Carta Navală a Marinei Militare Ruse. Preşedintele a sosit duminică la Kronstadt pentru a asista la o paradă organizată cu ocazia Zilei Marinei Ruse, scrie Rador.

Rusia consideră că SUA sunt direct implicate în războiul din Ucraina

Rusia a estimat marţi că Statele Unite sunt direct implicate în conflictul din Ucraina, întrucât informaţiile despre amplasarea trupelor ruse obţinute de SUA prin mijloacele de spionaj militar sunt transmise armatei ucrainene şi de asemenea SUA validează şi coordonează atacurile ucrainene asupra acestor ţinte, relatează Reuters.

Într-o declaraţie postată pe Telegram, Ministerul rus al Apărării acuză SUA că aprobă ţintele atacate de armata ucraineană cu ajutorul rachetelor lansate de sistemele americane HIMARS.

Ministerul rus notează de asemenea că directorul adjunct al serviciilor de informaţii ucrainene, Vadim Skibiţki, a recunoscut în ziarul britanic The Telegraph că Washingtonul coordonează atacurile cu rachete HIMARS.

Toate acestea dovedesc în mod incontestabil că Washingtonul, contrar a ceea ce pretind Casa Albă şi Pentagonul, este direct implicat în conflictul din Ucraina, menţionează Ministerul rus al Apărării.

Ajutorul militar american oferit Ucrainei de când a început agresiunea rusă a ajuns la circa 8 miliarde de dolari, odată cu un nou pachet de 550 de milioane de dolari anunţat luni de Washington, care include şi muniţii pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

Ghidate prin GPS şi având o rază de acţiune de 80 de kilometri, aceste rachete au permis armatei ucrainene să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului, diminuând astfel din superioritatea artileriei ruseşti.

SUA au transferat Ucrainei până în prezent circa 12 lansatoare HIMARS. Ministrul rus al Apărării, Seghei Şoigu, a susţinut marţi că armata rusă ar fi distrus şase astfel de sisteme, declaraţie neconfirmată de vreo altă sursă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat marţi telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre necesitatea ca statele membre ale Alianţei să ofere Ucrainei ajutor militar mai mult şi mai rapid pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse, relatează agenţia EFE.

O discuţie bună cu preşedintele Zelenski despre priorităţile de sprijin militar. Este vital ca NATO şi aliaţii să ofere încă şi mai mult ajutor militar Ucrainei, şi de asemenea mai repede, a indicat Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel