Ministerul american al Justiţiei a ordonat luni confiscarea a două avioane aparţinând oligarhului rus Roman Abramovici, afirmând că acestea au fost utilizate încălcând sancţiuni adoptate împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, relatează AFP.
Ministerul a explicat în documente juridice că cele două aparate, un Boeing 787-8 Dreamliner şi un Gulfstream G650ER, zburaseră în teritoriul rusesc după instituirea în 2 martie a reglementărilor americane asupra exporturilor. Cele două avioane, în valoare de peste 400 milioane de dolari, sunt de origine americană, iar proprietarul lor, miliardarul Roman Abramovici, a dispus ca acestea să zboare în martie până în Rusia fără să fi cerut licenţă specială de reexport, potrivit ministerului.
'Controalele Ministerului Comerţului asupra exporturilor şi reexporturilor sunt solide şi trebuie să fie respectate. Aceasta este o componentă importantă a strategiei americane pentru a priva Rusia de mijloace de alimentare a războiului său ilegal', a explicat Andrew Adams, directorul echipei denumite KleptoCaptură.
Această echipă, din care fac parte zece procurori şi anchetatori din mai multe servicii americane, are misiunea de a ancheta încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Moscovei după invazia în Ucraina şi să organizeze confiscarea bunurilor oligarhilor.
'Pe termen scurt, obiectivul acestei echipe este de a demonstra aplicarea strictă a regimului de sancţiuni şi de a încuraja oamenii apropiaţi Kremlinului să se distanţeze de statul rus, care continuă să accelereze războiul', a adăugat Andrew Adams.
Ministerul Justiţiei american nu a indicat unde se află în prezent cele două avioane. Fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea nu a fost plasat pe lista personalităţilor sancţionate de SUA.
Agenția rusă Tass relatează că procesul a fost înregistrat în instanță pe 25 mai. Magnatul rus și-a văzut conturile înghețate în SUA și Marea Britanie și și-a vândut cu forța Chelsea „sa” fără să fi făcut niciun euro.
Roman Abramovich a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg împotriva Consiliului UE pentru sancțiunile adoptate împotriva sa în urma invaziei ruse a Ucrainei, potrivit Rai News. Procesul magnatului rus a fost înregistrat de instanță pe 25 mai. Anterior, alți doi oameni de afaceri, Mikhail Fridman și Petr Aven, au intentat procese similare în instanța europeană.
Conturile și activele bancare ale lui Abramovich au fost înghețate atât în Statele Unite, cât și în Regatul Unit și, potrivit publicației americane „Page Six”, Abramovici, în ciuda activelor estimate la 14,3 miliarde de dolari de către Bloomberg, este acum falimentat.
La începutul lunii aprilie acesta ar fi cerut bani în împrumut mai multor persoane pentru a se „menține pe linia de plutire”, printre alții, producătorului și regizorului de la Hollywood, Brett Ratner și familiei Rothschild, care se pare că, în ciuda bunei prietenii, ar fi refuzat să-i dea bani pentru că nici măcar ei nu au prea mult numerar și de asemenea, pentru că nu este clar care ar fi repercusiunile conform dreptului internațional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News