SUA avertizează China cu privire la sprijinul oferit Rusiei în războiul din Ucraina

Joe Biden
Joe Biden

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden a avertizat luni un înalt oficial chinez cu privire la sprijinul Chinei pentru Rusia în invazia ucraineană, chiar dacă Kremlinul a negat informațiile despre care a cerut echipament militar chinez pentru a fi folosit în război.

Consilierul american Jake Sullivan și consilierul senior chinez pentru politică externă Yang Jiechi s-au întâlnit la Roma, administrația Biden fiind tot mai preocupată de faptul că China folosește războiul din Ucraina pentru a promova interesul pe termen lung al Beijingului în competiția cu Statele Unite.

Avertisment - Asistența pentru Rusia îi va costa pe chinezi

Sullivan căuta claritate cu privire la postura Beijingului și îi avertizează din nou pe chinezi că asistența pentru Rusia – inclusiv ajutându-i să evite sancțiunile impuse de SUA și aliații occidentali – va fi costisitoare pentru ei.

„Consilierul pentru securitate națională și delegația noastră au exprimat în mod direct și foarte clar preocupările noastre cu privire la sprijinul RPC pentru Rusia în urma invaziei și implicațiile pe care orice astfel de sprijin le-ar avea pentru relația RPC nu numai cu noi, ci și pentru relațiile sale în întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Euronews.

China a semnalat Rusiei că va fi dispusă să ofere atât sprijin militar și financiar pentru campania din Ucraina

Între timp, doi oficiali ai administrației au declarat că SUA au stabilit că China a semnalat Rusiei că va fi dispusă să ofere atât sprijin militar pentru campania din Ucraina, cât și sprijin financiar pentru a evita impactul sancțiunilor severe impuse de Occident. 

„Moscova a primit un răspuns pozitiv de la Beijing”, a spus un oficial, descriind un cablu diplomatic trimis ambasadelor SUA prin care le cere să informeze guvernele gazdă despre informații.

Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre informațiile sensibile.

Înaintea discuțiilor, Sullivan a avertizat China să evite să ajute Rusia să se sustragă de la sancțiunile globale care au afectat economia Rusiei. „Nu vom permite ca asta să meargă mai departe”, a spus el.

Rusia a negat luni că are nevoie de ajutorul Chinei

”Nu, Rusia are propriul potențial de a continua operațiunea, care, așa cum am spus, se desfășoară conform planului și va fi finalizată la timp și în totalitate”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Perspectiva ca China să ofere Rusiei ajutor financiar este una dintre numeroasele preocupări pentru Biden. Un oficial american a declarat că, în ultimele zile, Rusia a cerut sprijin Chinei, inclusiv echipament militar, pentru a continua în războiul în curs cu Ucraina.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile, nu a oferit detalii cu privire la domeniul de aplicare al potențialei cereri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel