Primăria capitalei federale americane Washington a anunţat marţi decizia de a înlocui sărbătorirea 'Zilei lui Columb' ('Columbus Day') din octombrie cu o celebrare a amerindienilor, transmite AFP.
În SUA, navigatorul genovez este văzut tot mai mult ca întruchipând genocidul amerindienilor, context în care mai multe state, printre care Maine, Vermont, New Mexico şi Hawaii, şi peste o sută de localităţi au preferat să înlocuiască tradiţionala sărbătoare 'Columbus Day' printr-un omagiu adus popoarelor indigene.
'Columbus Day' a fost desemnată oficial ca zi de sărbătoare la nivel federal în 1937, 'în ciuda faptului că (Cristofor) Columb nu a descoperit America de Nord, că milioane de persoane trăiau deja în America de Nord la sosirea sa şi că el nu a pus niciodată piciorul pe malurile Statelor Unite actuale', a explicat consilierul local David Grosso, într-un comunicat.
Potrivit lui Grosso, navigatorul genovez 'a redus la sclavie, colonizat, mutilat şi masacrat mii şi mii de amerindieni din Americi'. Decizia primăriei din Washington a fost percepută ca 'dispreţuitoare, perturbatoare şi divizantă' de către Federaţia naţională a italo-americanilor (NIAF), care a cerut capitalei federale să-şi 'reconsidere' decizia de a înlocui o zi celebrată de 'peste 20 milioane de italo-americani'. 'Această modificare oferă ocazia unei conştientizări sporite a istoriei unice şi bogate a acestui pământ care este intim legată de primele popoare ale acestei ţări şi care este anterioară călătoriei lui Cristofor Columb', a salutat în schimb Congresul naţional al amerindienilor.
Prima întâlnire între coloniştii europeni şi tribul amerindienilor Nacotchtank, care trăia pe locul unde se află actuala capitală federală, datează din 1608, conform serviciului pentru parcurile naţionale. Patruzeci de ani mai târziu, trei sferturi din populaţia locală dispăruse, din cauza bolilor aduse de europeni sau a războaielor cu coloniştii, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu