Statele Unite lucrează urgent la un acord diplomatic care să permită civililor israelieni și libanezi să se întoarcă la casele lor de pe ambele părți ale frontierei, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, conform Reuters.
Bombardamentele de la granița de nord a Israelului au dus la evacuarea a zeci de mii de oameni din zonele de pe ambele părți ale frontierei și s-au intensificat în ultimele săptămâni, provocând temeri privind un război total între Israel și Hezbollah.
„Provocările Hezbollah amenință să atragă popoarele israelian și libanez într-un război pe care nu-l doresc. Un astfel de război ar fi o catastrofă pentru Liban și ar fi devastator pentru civilii nevinovați israelieni și libanezi”, a spus Austin la începutul întâlnirii sale cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, la Pentagon.
„Diplomația este de departe cea mai bună cale de a preveni o escaladare suplimentară. Așadar, căutăm urgent un acord diplomatic care să restabilească calmul durabil la granița de nord a Israelului și să permită civililor să se întoarcă în siguranță la casele lor de pe ambele părți ale frontierei Israel-Liban”, a adăugat el.
Consilierul național pentru securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, a spus că în săptămânile următoare Israelul va încerca să rezolve conflictul cu grupul puternic armat Hezbollah din Liban și ar prefera o soluție diplomatică.
Hanegbi a spus că Israelul a discutat cu oficialii americani posibilitatea ca un sfârșit așteptat al operațiunilor militare intense ale Israelului în Gaza să permită ajungerea la un „aranjament” cu Hezbollah.
La Pentagon, Gallant a spus că va discuta despre pregătirea militară cu Austin. „Lucrăm îndeaproape pentru a obține un acord, dar trebuie să discutăm și despre pregătirea pentru orice scenariu posibil”, a spus Gallant.
Amenințarea Hezbollah de a riposta împotriva Ciprului dacă acesta ajută Israelul să atace Libanul a evidențiat poziția geopolitică delicată a insulei mediteraneene, spun analiștii.
Ciprioții au fost luați prin surprindere când liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, i-a menționat într-un discurs pe 19 iunie, spunând că Ciprul va fi considerat „parte a războiului” dacă Israelul va folosi aeroporturile și bazele cipriote într-un atac asupra Libanului.
„Guvernul cipriot ar trebui să fie atent,” a spus el.
Pentru mulți, anunțul a fost un șoc.
Președintele Nikos Christodoulides a declarat reporterilor: „Cipru nu este implicat, în niciun fel, în conflictele militare,” ca răspuns la comentariile lui Nasrallah.
„Nu înțeleg,” a spus Angelina Pliaka, un avocat din capitala Nicosia. „Nu avem nicio implicare și nu sprijinim Israelul.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News