SUA, cheltuieli militare. Trump, strategie împotriva Rusiei și Chinei

Donald Trump şi-a făcut publică propunerea de buget pentru anul fiscal 2019, care confirmă dorinţa sa de a spori cheltuielile militare şi de a reduce fondurile pentru Departamentul de Stat, comentează France Presse. 

Astfel, cheltuielile militare s-ar putea ridica de la 612 miliarde de dolari în 2018 la 686 miliarde în 2019. Aceasta înseamnă o creştere a bugetului Pentagonului cu peste 10%, în condiţiile în care cheltuielile umanitare şi diplomatice sunt drastic reduse. 

Administraţia preşedintelui american Donald Trump nu îşi ascunde obiectivul de a acorda prioritate apărării în contextul unei competiţii sporite cu Rusia şi China, potrivit Pentagonului. 

'Dacă nu o rezolvăm, erodarea avantajului militar al SUA împotriva Chinei şi Rusiei ar putea slăbi capacitatea noastră de a descuraja potenţialii agresori şi utilizarea forţei în zone strategice cheie', a explicat un oficial al Pentagonului. 

Bugetul propus prevede cheltuieli pentru 25.900 de soldaţi suplimentari, precum şi investiţii majore pentru industria de avioane şi construcţia de nave de război, sisteme terestre şi rachete de apărare. 

Totodată, preşedintele american s-a pronunţat pentru dezvoltarea arsenalului nuclear al Statelor Unite, argumentând ca unic motiv faptul că şi 'alte' ţări fac acelaşi lucru, şi a dat asigurări că, dacă aceste naţiuni ar pune capăt cursei dezvoltării armelor, Washingtonul ar face acelaşi lucru. 

'Vom creşte stocurile practic la toate tipurile de arme, vom moderniza şi vom crea o nouă forţă nucleară şi, sincer, o vom facem pentru că şi alţii o fac. Dacă ei se vor opri, vom înceta', a declarat preşedintele american în timpul prezentării noului său plan naţional de infrastructură, citat de EFE. 

Ministerul Apărării american a prezentat la 2 februarie documentul Nuclear Posture Review (NPR), în care subliniază necesitatea modernizării arsenalului nuclear al Pentagonului în faţa ameninţării tot mai mari din partea unor ţări precum Rusia, China şi Coreea de Nord. 

Bugetul pentru anul fiscal 2019, prezentat luni de administraţia preşedintelui Donald Trump, este puţin probabil să fie adoptat în această variantă, dar trimite un semnal politic cu privire la priorităţile administraţiei. 

Congresul, care dispune de putere în materie de finanţe publice, lucrează deja la un buget pentru 2018 şi 2019, în urma unui acord între republicani şi democraţii din Senat. 

Dar obiectivul de a reduce fondurile pentru Departamentul de Stat ar putea să suscite probleme în rândul parlamentarilor. Anul trecut, o iniţiativă similară a stârnit critici din partea aleşilor din ambele partide. 

'Astăzi, preşedintele Trump a preconizat 39,5 miliarde de dolari pentru bugetul pe anul fiscal 2019 pentru Departamentul de Stat şi Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare (USAID)', a salutat Rex Tillerson. 

Cu titlu de comparaţie, pentru 2018, suma preconizată de administraţie pentru Departamentul de Stat a fost de 37,6 miliarde de dolari. 

Dacă Congresul ar fi aprobat cererea pentru 2018, reducerea cheltuielilor pentru diplomaţie ar fi fost de 30% în raport cu 55,6 miliarde de dolari în 2017. 

Răspunsul parlamentarilor

Parlamentarii de ambele părţi ale spectrului politic au apreciat că o astfel de reducere draconică ar fi fost periculoasă pentru prima diplomaţie mondială, angajată în numeroase crize internaţionale. 

Finanţarea propusă pentru Departamentul de Stat ia în considerare noile priorităţi americane pentru anul viitor. Cheltuielile pentru securitatea ambasadelor, construcţie şi întreţinere s-ar ridica de la 1,42 miliarde de dolari în 2018 la 1,66 miliarde de dolari în 2019. Cererea de majorare intervine în timp ce Casa Albă doreşte să accelereze aplicarea controversatei sale decizii privind relocarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv în Ierusalim. 

[citeste si]

În acelaşi timp, reducerea cheltuielilor pentru Departamentul de Stat riscă să ducă la o revizuire a listei de priorităţi în America Latină, potrivit EFE. În cazul în care Congresul ar aproba varianta de buget actuală, reducerea ar avea importante efecte asupra USAID, responsabilă de numeroase programe de ajutor atât în America de Sud, cât şi în America Centrală, ceea ce ar însemna o diminuare a fondurilor de la 1,633 milioane de dolari în 2017 la 1,377 milioane în 2019. 

Intenţia Departamentului de Stat este de a aloca 1,114 milioane de dolari pentru acţiuni de ajutor permanent şi de a elimina complet 5 milioane de dolari pentru operaţiuni de urgenţă în străinătate, adică fonduri pentru crize umanitare punctuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel