Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la producţia de uraniu metalic a Iranului şi a cerut Teheranului să revină la masa negocierilor, informează AFP.
Departamentul de Stat a afirmat că Statele Unite au citit cel mai recent raport al membrilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi sunt de părere că Iranul nu are 'nicio nevoie credibilă de a produce uraniu metalic'.
Acordul nuclear iranian, încheiat în 2015, a oferit Iranului scutirea de sancţiunile occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arme atomice şi de a-şi reduce drastic programul nuclear, aflat sub control strict al ONU.
Astfel, Teheranul s-a angajat să nu producă uraniu îmbogăţit. La începutul acestui an, Iranul a anunţat însă că urmăreşte să obţină uraniu metalic în scopul furnizării de combustibil pentru un reactor nuclear de cercetare. Subiectul este unul sensibil, deoarece această materie poate fi utilizată la fabricarea armelor nucleare. Anunţul a făcut parte dintr-o serie de măsuri ce încalcă acordul nuclear din 2015, iniţiată după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din pactul încheiat în 2015.
'Am anunţat în mod clar că escaladarea nucleară continuă, dincolo de limitele acordului nuclear, este contraproductivă şi incompatibilă cu revenirea la respectarea reciprocă a termenilor acordului', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
'Iranul ar trebui să înceteze escaladarea nucleară şi să se întoarcă la masa negocierilor pentru o implementare deplină şi cu bună credinţă' a acordului internaţional, a adăugat el. Preşedintele Joe Biden este în favoarea revenirii Statelor Unite în acest acord din convingerea că pactul permite o gestionare paşnică a unuia din principalele puncte divergente în relaţia cu regimul de la Teheran, informează Agerpres.
Discuţiile indirecte de la Viena, organizate prin intermediul europenilor, nu au înregistrat progrese, executivul american refuzând să ridice sancţiunile care nu au legătură cu dosarul nuclear. Negocierile s-au blocat de la învestirea, la începutul lunii august, a noului preşedinte al Iranului, ultraconservatorul Ebrahim Raissi, chiar dacă acesta s-a declarat în favoarea eforturilor de ridicare a sancţiunilor americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News