SUA critică Mongolia pentru că nu l-a arestat pe Putin: Înțelegem dificultățile, dar respectați Carta ONU

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Statele Unite au lansat un avertisment clar către Mongolia, cerând respectarea principiilor Cartei ONU, în contextul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Ulan Bator.

Oficialii americani au subliniat că nicio țară nu ar trebui să îi ofere liderului rus o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune, notează Ukrainska Pravda.

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat marți, într-un briefing de presă, că SUA se așteaptă ca Mongolia să respecte angajamentele internaționale, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială, principii fundamentale ale Cartei ONU.

„Ne așteptăm ca Mongolia să își respecte angajamentele și să sprijine principiile Cartei ONU, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială, și să transmită că aceste principii trebuie susținute în întreaga lume”, a afirmat Miller.

În același timp, Miller a recunoscut poziția dificilă a Mongoliei, subliniind că SUA înțelege situația complicată în care se află această țară, aflată între doi vecini mult mai mari și puternici – Rusia și China.

„Înțelegem foarte bine poziția dificilă în care se află Mongolia. Este o țară mult mai mică între doi vecini mari. Căutăm să sprijinim în continuare Mongolia, dar credem că este important ca ea să își respecte obligațiile internaționale. Dacă țara comunică cu Rusia, ar trebui să declare clar că sprijină integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a adăugat oficialul american.

Decizia Mongoliei de a nu-l aresta pe Vladimir Putin a fost justificată de guvernul de la Ulan Bator prin dependența energetică față de Rusia. Deși Mongolia este membră a Curții Penale Internaționale (CPI) și ar fi obligată să execute mandatul de arestare emis pe numele liderului rus, guvernul mongol a argumentat că legăturile sale economice și dependența de resursele energetice rusești au împiedicat respectarea acestui angajament internațional.

Mongolia, o țară cu o populație de peste 3 milioane de locuitori și situată strategic între China și Rusia, se află într-o poziție geopolitică complicată. De-a lungul anilor, guvernul mongol a încercat să mențină un echilibru delicat în relațiile cu cei doi vecini puternici, evitând să supere fie China, fie Rusia, cu care are legături economice și istorice profunde.

În ciuda invaziei rusești din Ucraina și a condamnării internaționale a acesteia, Mongolia a continuat să mențină relațiile cu Rusia, bazându-se pe resursele energetice furnizate de Kremlin. Această situație de dependență a împiedicat Ulan Bator să adopte o poziție fermă în fața regimului lui Putin, chiar și în fața mandatului de arestare emis de CPI pentru crime de război comise în Ucraina.

Mandatul, emis în martie anul trecut, îl acuză pe Putin de deportarea și răpirea copiilor ucraineni în timpul conflictului din Ucraina. Toți membrii CPI, inclusiv Mongolia, sunt obligați să execute aceste mandate de arestare. În contextul deciziei Mongoliei de a nu respecta acest mandat, experții avertizează că țara ar putea fi supusă sancțiunilor internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel