SUA, cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. „Subliniază pericolul războiului lui Putin”

Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

SUA sunt cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. 

VEZI ȘI: Mircea Geoană a detaliat ce trebuie să prevadă legislația românească împotriva dronelor rusești

Casa Albă a venit cu o reacție după ce noi drone rusești au încălcat spațiul aerian al României și Letoniei weekendul trecut. John Kirby, coordonator al comunicării pe teme strategice al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, subliniază că astfel de incidente cu dronele rusești subliniază pericolul pe care l-a provocat războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru întreg continentul european, scrie RBC-Ukraine

„Aceasta nu este, din păcate, o evoluție nouă, așa cum s-a întâmplat în timpul războiului din Ucraina, unde fragmente de rachete sau fragmente de drone sunt uneori prinse în luptă aeriană și aterizează într-o națiune vecină”, spune Kirby.

Americanii, cu ochii pe România



El a adăugat faptul că SUA monitorizează îndeaproape astfel de cazuri, precizând că Guvernul SUA este în contact strâns cu aliații și partenerii implicați în această problemă.

„Subliniază pericolul pe care războiul domnului Putin din Ucraina l-a provocat acum pentru întregul continent european și faptul că peisajul securității s-a schimbat – nu se schimbă, nu se va schimba, ci de fapt s-a schimbat – motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra”, subliniază el.

Reacția acestuia vine după ce în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei, în noaptea de 7 spre 8 septembrie, dronele de atac rusești au încălcat spațiul aerian românesc. Mai târziu, s-a aflat că dronele rusești au traversat și spațiul aerian leton. Președintele Edgars Rinkēvičs a declarat că o dronă rusească s-a prăbușit în Letonia. Se știe că a zburat pentru prima dată pe teritoriul Belarusului, iar apoi și-a schimbat cursul către Letonia.

VEZI ȘI: Lituania lucrează la un plan de evacuare de urgență în fața amenințărilor ruse: "Suntem în prim-plan"

Reacția MApN

"Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au executat duminică, 8 septembrie, acțiuni de căutare a unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor, din noaptea anterioarǎ, efectuate de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, județul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.

În perioada următoare vor fi executate acțiuni de cercetare și în proximitatea localității Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.

Menționăm cǎ, atât aria cercetată în apropierea localității Periprava, cât și posibila zonă de impact din proximitatea localității Caraorman se află în zone mlăștinoase, în afara localităților, nefiind afectate elemente de infrastructură", a transmis MApN într-un comunicat de presă.

Ucraina a lansat un atac enorm de peste 140 de drone în Rusia. Atacul a avariat clădiri și a deviat zboruri

Cel puțin 140 de drone au fost lansate de Ucraina în Rusia, ucigând o persoană și rănind alte trei, potrivit oficialilor ruși. Guvernatorul regional al Moscovei, Andrei Vorobyov, a confirmat că mai multe clădiri au fost avariate și a existat cel puțin un deces.

„O femeie a fost ucisă, iar alte trei persoane au fost rănite. Cinci clădiri rezidențiale din apropierea uneia dintre cele avariate au fost evacuate în timp ce echipele de urgență se ocupau de resturile dronelor,” a declarat domnul Vorobyov.

Dacă aceste date se confirmă, ar fi unul dintre cele mai mari atacuri cu drone ucrainene pe teritoriul Rusiei din cei doi ani și jumătate de război. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel