SUA dă în judecată ByteDance și TikTok pentru încălcări ale confidențialității copiilor

Foto: Freepik
Foto: Freepik

TikTok și compania mamă, ByteDance, au fost date în judecată de către Statele Unite ale Americii.

Alegeri prezidentiale 2024

Departamentul de Justiție al SUA și Comisia Federală de Comerț (FTC) au intentat vineri un proces împotriva TikTok și a companiei-mamă ByteDance pentru nerespectarea confidențialității copiilor pe aplicația de social media. Guvernul a declarat că TikTok a încălcat o lege care interzice colectarea, utilizarea sau divulgarea informațiilor personale ale copiilor sub 13 ani fără consimțământul părinților.

Departamentul de Justiție a spus că TikTok a permis în mod conștient copiilor să își creeze conturi obișnuite pe TikTok, și apoi să creeze și să distribuie videoclipuri și mesaje scurte cu adulți și alte persoane pe platforma obișnuită TikTok. Aplicația a colectat informații personale de la acești copii fără a obține consimțământul părinților lor.

În martie, o sursă a declarat pentru Reuters că FTC ar putea rezolva o anchetă asupra TikTok privind practicile defectuoase de confidențialitate și securitate a datelor fie prin intentarea unui proces, fie prin atingerea unei înțelegeri.

Sursa citată a raportat în 2020 că FTC și Departamentul de Justiție al SUA investigau acuzațiile că populara aplicație de social media nu a respectat un acord din 2019 destinat protejării confidențialității copiilor.

Platforma video scurtă, deținută de chinezi, are aproximativ 170 de milioane de utilizatori în SUA și se luptă în prezent cu o nouă lege care ar forța ByteDance să vândă activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie sau să se confrunte cu o interdicție. Compania s-a confruntat anul trecut cu amenzi din partea Uniunii Europene și a Regatului Unit pentru modul în care a gestionat datele copiilor.

Marți, Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat un proiect de lege care ar extinde COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) pentru a acoperi adolescenții până la vârsta de 17 ani, ar interzice publicitatea direcționată către copii și adolescenți și ar oferi părinților și copiilor opțiunea de a șterge informațiile lor de pe platformele de social media.

Proiectul de lege ar trebui să treacă în Camera Reprezentanților, controlată de republicani, aflată în prezent în vacanță până în septembrie, pentru a deveni lege.

TikTok a declarat în iunie că a colaborat cu FTC mai bine de un an pentru a aborda preocupările agenției și s-a declarat „dezamăgită că agenția recurge la litigii în loc să continue să colaboreze cu noi pentru a găsi o soluție rezonabilă.”

TikTok a fost lansat în septembrie 2016 de către compania chineză ByteDance, sub numele de Douyin pentru piața chineză. Versiunea internațională, TikTok, a fost lansată în septembrie 2017, după ce ByteDance a achiziționat platforma de video-sharing Musical.ly și a combinat-o cu TikTok în august 2018.

În ceea ce privește numărul de utilizatori, TikTok a atins cifre impresionante. În 2023, aplicația a raportat că are peste 1 miliard de utilizatori activi lunar la nivel global. În Statele Unite, TikTok are aproximativ 170 de milioane de utilizatori. Aceste cifre indică popularitatea și influența semnificativă a platformei la nivel mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel