SUA despre conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan: ”Rusia își poate folosi propria influență pentru bine, să calmeze din nou apele. Acesta ar fi un lucru pozitiv”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Pe fondul unei perioade tulburi pentru invazia Ucrainei de către Rusia, liderii americani și-au exprimat îngrijorarea că țara ar putea impulsiona alte conflicte pentru a distrage atenția de la eșecurile sale recente, dar în același timp a subliniat că Rusia și-ar putea folosi influența pentru a calma apele în conflictul izbucnit între Armenia și Azerbaidjan.

În ultima săptămână, Rusia a suferit unul dintre cele mai mari eșecuri de până acum în timpul invaziei sale prelungite, când forțele ucrainene au organizat o contraofensivă de succes și au eliberat mai multe zone cheie din nord-estul Harkovului.

Această înfrângere a pus și mai multe îndoieli cu privire la capacitatea Rusiei de a asigura victorii în război și i-a determinat pe unii lideri să ceară demisia președintelui Vladimir Putin.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a confirmat în timpul conferinței de presă că a luat legătura cu liderii Armeniei și Azerbaidjanului în noaptea precedentă și ”i-a îndemnat să facă tot posibilul pentru a se retrage din orice conflict și să revină la discuții despre construirea unei păci durabile între țările lor".

”Dacă Rusia încearcă într-un fel să creeze o distragere a atenției de la Ucraina, este ceva ce ne îngrijorează”, a spus Blinken. ”Dar, dacă Rusia își poate folosi efectiv propria influență pentru bine, să calmeze din nou apele, să pună capăt violenței și să îndemne oamenii să se angajeze cu bună-credință în construirea păcii, acesta ar fi un lucru pozitiv”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Prim-ministrul armean, Nikol Pashinyan a declarat marți că 49 dintre militarii țării au fost uciși în ultima săptămână, în timp ce au izbucnit lupte de-a lungul graniței sale cu Azerbaidjan. 

Cele două țări, situate chiar la sud de vestul Rusiei, au fost implicate în conflicte de graniță din luna mai a anului trecut, care au urmat un scurt război la sfârșitul anului 2020 asupra unei regiuni contestate, Nagorno-Karabakh.

Ministerul de Externe al Rusiei a susținut că a negociat o încetare a focului în conflictul de marți și a cerut fiecărei națiuni să evite escaladarea ulterioară

”Solicităm părților să se abțină de la escaladarea în continuare a situației, să-și exercite reținerea și să respecte cu strictețe încetarea focului, în conformitate cu declarațiile trilaterale ale liderilor Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei din 9 noiembrie 2020, 11 ianuarie și  26 noiembrie, 2021”, se spune în declarație, potrivit CNN citat de Newsweek.

”Suntem în strânsă legătură cu Baku și Erevan. A fost primit un apel de la conducerea armeană pentru a ajuta la rezolvarea situației... Ne așteptăm ca acordul la care s-a ajuns ca urmare a medierii ruse privind încetarea focului de la Ora 9.00, ora Moscovei, pe 13 septembrie, se va desfășura în totalitate”, se mai arată în declarație.

Citește și:

Rusia a finanţat partide străine cu 300 milioane de dolari din 2014, potrivit serviciilor de informaţii americane

Statele Unite 'consideră că este vorba despre estimări minimale şi că Rusia, probabil, în secret, a transferat mai multe fonduri care nu au fost reperate', a indicat un înalt responsabil american, fără a preciza ţările vizate.

Potrivit acestuia, un ambasador rus la post într-o ţară asiatică nespecificată i-a dat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale.

Administraţia Joe Biden a cerut o astfel de estimare serviciilor sale în urma invaziei ruse în Ucraina, concomitent cu lansarea de către Washington de multiple iniţative pentru izolarea Moscovei pe scena internaţională.

Înaltul responsabil a declarat că diplomaţia americană va pune aceste concluzii la dispoziţia guvernelor a peste 100 de ţări, în prelungirea summitului pentru democraţie organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden în decembrie 2021.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană, însă serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova intervenise în alegerile din SUA din 2016, mai ales recurgând la reţelele sociale pentru a-l susţine pe Donald Trump.

'Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important', a declarat acelaşi înalt responsabil.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel