Un total de 18 state au fost măturate de uraganul Sandy, care a afectat coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Copaci căzuți, cartiere inundate, mașini distruse, oameni morți, metrou inundat și insituții închise, așa arată estul SUA după ”Frankenstorm”.
Cel puţin 50 de persoane au fost ucise în Statele Unite ale Americii şi una în Canada din cauza rafalelor de vânt violente şi a inundaţiilor puternice provocate de trecerea uraganului Sandy, conform ultimului bilanţ prezentat marţi de autorităţi, relatează AFP. 18 persoane au murit în statul New York, a anunţat pe Twitter guvernatorul statului, Andrew Cuomo. Dintre acestea, 10 au murit în oraşul New York, afectat grav de uragan, a precizat primarul oraşului Michael Bloomberg în cadrul unei conferinţe de presă. Două persoane, dintre care un pompier, şi-au pierdut viaţa în statul Connecticut (nord-est), a anunţat guvernatorul Dan Malloy.
Alte trei persoane au fost ucise în New Jersey (est), între care mama şi tatăl a doi copii, toţi aflaţi la bordul unei maşini peste care s-a prăbuşit un copac. Cei doi copii au scăpat nevătămaţi, a afirmat guvernatorul Chris Christie.
În Pennsylvania (est), patru persoane au fost ucise. În Maryland (est), o femeie a murit după ce a fost lovită de un copac, în timp ce în Virginia de Vest (est), unde ninge abundent în zona de munte, o femeie în vârstă de 48 ani a fost ucisă într-un accident cu un camion. O femeie, membru al echipajului HMS Bounty, care s-a scufundat în largul Carolinei de Nord (sud-est), a murit la spital. Căpitanul era încă dat dispărut marţi. De cealaltă parte a frontierei, în Canada, unde efectele furtunii s-au făcut deja simţite, o femeie a fost ucisă de dărâmături purtate de vânt, potrivit poliţiei din Toronto.
"Această furtună nu s-a încheiat încă", a declarat preşedintele SUA, Barack Obama. Consecinţele uraganului Sandy sunt "devastatoare pentru toată ţara", a afirmat el. "Statele Unite sunt cu voi", i-a asigurat preşedintele pe locuitorii din zonele afectate.
Metroul, şcolile şi parcurile publice rămân închise miercuri. Doar autobuzele au început să circule parţial marţi seara şi cu siguranţă nu vor putea face faţă numărului de navetişti care vor dori să ajungă la serviciu în Manhattan, miercuri dimineaţa. Pentru moment nu se ştie când va putea fi repus în funcţiune metroul, atât timp cât există încă tuneluri şi staţii sub apă.
Curentul electric, căldura şi apa caldă nu au fost restabilite decât parţial în zonele afectate, la sud de Times Square şi se estimează că nu vor putea fi repuse în funcţiune în totalitate nici miercuri. Inclusiv clădirea Consulatului României la New York, situată pe Strada 38 nu avea curent marţi.
Deşi vântul şi ploaia au încetat, marţi seara existau încă intersecţii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de maşini au fost inundate luni noaptea, în zonele joase din Brooklyn şi Manhattan, apa scoţându-le din funcţiune. De asemenea, există încă subsoluri inundate şi pericol de electrocutare în clădiri din Manhattan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News