Washington se apropie de decizia de a permite utilizarea armelor sale împotriva țintelor din interiorul Rusiei după vizita lui Antony Blinken la Kiev.
SUA iau în considerare posibilitatea de a permite pentru prima dată utilizarea armelor furnizate Ucrainei pe teritoriul rus, ca răspuns la înfrângerile pe câmpul de luptă, aceasta fiind una dintre mai multe măsuri analizate de aliații Ucrainei care ar încălca liniile roșii anterioare.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, face presiuni pentru a permite Ucrainei să efectueze atacuri transfrontaliere, a raportat New York Times joi, deși un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că poziția de lungă durată de a condiționa ajutorul militar de utilizarea acestuia doar în interiorul Ucrainei nu s-a schimbat.
Această schimbare aparentă a venit parțial ca răspuns la atacul Rusiei asupra regiunii Harkov folosind arme din interiorul granițelor sale, un punct subliniat de oficialii ucraineni lui Blinken în recenta sa vizită la Kiev.
Rusia a lansat un alt val de atacuri aeriene asupra Harkovului peste noapte, care au ucis cel puțin șapte persoane, potrivit autorităților locale. Analiștii militari din Ucraina susțin că locațiile lansatoarelor de rachete folosite pentru astfel de atacuri sunt cunoscute de armată, care le-ar putea distruge dacă ar primi permisiunea.
Rusia a reușit să captureze o serie de orașe și sate în regiunea Harkov de la lansarea atacului pe 10 mai, precum și să facă progrese semnificative pe frontul de est.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat în mod constant că atacurile în Rusia sunt o linie roșie pentru a atenua riscurile de escaladare. Dar există o presiune crescândă în Washington pentru a schimba această poziție ca răspuns la evoluțiile de pe câmpul de luptă.
Victoria Nuland, care s-a retras recent din a treia cea mai înaltă funcție din Departamentul de Stat, a declarat duminică: „Dacă atacurile vin direct de peste linia din Rusia, acele baze ar trebui să fie ținte legitime.”
Mykola Bielieskov, care oferă servicii de consultanță conducerii Ucrainei la Institutul Național de Studii Strategice din Kiev, a spus că este urgent nevoie de o schimbare.
„O decizie de a da undă verde utilizării puterii de foc furnizate de occident împotriva țintelor militare rusești din Rusia ar putea avea cel mai imediat efect pozitiv în stabilizarea frontului,” a declarat el pentru I. „Se referă la logistica rusă, comanda și controlul și bazele imediate de unde Rusia folosește avioane de luptă cu bombe planate.”
Max Hess, analist eurasiatic la Institutul de Cercetare în Politică Externă, crede că schimbarea politicii ar putea fi doar o chestiune de timp.
„Dacă republicanii le oferă spațiu de manevră în acest sens, se va întâmpla,” a spus el, dar a adăugat că administrația Biden ar putea fi supusă presiunilor din partea lui Donald Trump și a susținătorilor săi, care au favorizat reducerea, nu sporirea sprijinului pentru Ucraina.
„Nu va exista nicio declarație oficială dacă și când va fi aprobat,” a spus dl Hess.
Casa Albă a fost precaută în a permite atacuri în Rusia, parțial de teamă că aceasta ar putea duce la acțiuni destabilizatoare suplimentare ale Rusiei în Europa, a spus analistul – dar a sugerat că valul de operațiuni rusești suspecte acoperite pe tot continentul, inclusiv asasinatele aparente și atacurile de sabotaj, a făcut ca acea teamă să fie inutilă.
Regatul Unit a semnalat deja o schimbare în sprijinul atacurilor transfrontaliere. „Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege de ce Ucraina simte nevoia să se apere,” a spus secretarul britanic de externe, Lord David Cameron, la începutul acestei luni.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, a declarat joi că Moscova va riposta cu lovituri asupra țintelor britanice din și din afara Ucrainei, dacă armele britanice vor fi folosite pentru a lovi teritoriul rus.
Țările NATO semnalează, de asemenea, o mai mare disponibilitate de a trimite trupe în Ucraina, o altă linie roșie anterioară, cu o propunere pentru acestea de a antrena soldați ucraineni în interiorul țării, mai degrabă decât în străinătate, așa cum este practica actuală, ceea ce ar economisi timp și bani.
Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, a declarat săptămâna aceasta că trimiterea de soldați în această capacitate nu ar risca o escaladare cu Rusia, susținând că dacă trupele NATO ar fi ucise sau rănite, aceasta nu ar duce la invocarea clauzei de apărare mutuală a articolului 5. Ea a spus că unele țări nespecificate au deja trupe care operează în Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News