''Groenlanda nu este de vânzare'', a precizat duminică premierul danez Mette Frederiksen, după relatările conform cărora preşedintele Donald Trump analizează o ipotetică achiziţie de către SUA a acestui teritoriu, transmite agenţia DPA.
Este o discuţie absurdă şi desigur că (premierul Groenlandei) Kim Kielsen a spus la rândul său clar că Groenlanda nu este de vânzare, iar discuţia se încheie aici, a afirmat şefa guvernului de la Copenhaga într-o declaraţie acordată postului public danez DR. Pe de altă parte, sunt într-adevăr multe alte chestiuni pe care aş dori să le discut cu preşedintele SUA, a adăugat Mette Frederiksen, care îl va primi luna viitoare într-o vizită în Danemarca pe preşedintele Donald Trump.
Un consilier economic al acestuia din urmă, Larry Kudlow, a declarat, tot duminică, la postul Fox News că administraţia de la Washington doreşte totuşi să examineze o eventuală cumpărare a Groenlandei, deşi premierul acesteia a precizat anterior că nu poate fi vorba de aşa ceva. Spun doar că preşedintele, care ştie câte ceva despre achiziţiile imobiliare, vrea să arunce o privire ... la achiziţia Groenlandei, a declarat Kudlow. Danemarca deţine Groenlanda. Danemarca este un aliat, iar acest teritoriu este o locaţie strategică şi are resurse naturale, precum minereurile, a adăugat consilierul lui Trump. Este o poveste interesantă. Ea se petrece. O examinăm. Nu se ştie ce va fi, a mai spus consilierul lui Trump. Potrivit unui articol apărut săptămâna trecută în publicaţia Wall Street Journal, Donald Trump s-a gândit la posibilitatea ca SUA să cumpere acest teritoriu şi le-a cerut consilierilor săi să examineze problema.
SUA au mai luat în calcul o posibilă cumpărare a Groenlandei pe parcursul secolului al XX-lea, dar ideea a fost respinsă de Danemarca. Groenlanda, un masiv teritoriu îngheţat situat între nordul Oceanului Atlantic şi oceanele arctice, este în mare parte autonomă, dar Danemarca este responsabilă în continuare cu afacerile externe, politica monetară şi apărarea. Chiar dacă Groenlanda, cu o populație de aproximativ 56.000 de locuitori, face parte din America de Nord, aceasta este legată cultural și politic de Europa. După cel de-al Doilea Război Mondial, președintele SUA, Harry Truman, a fost interesat să cumpere Groenlanda cu 100 de milioane de dolari. Însă, fără succes, danezii au refuzat tranzacția. Deși, Groenlanda dispune de resurse naturale vaste întinse pe cele 811.000 de mile pătrate, insula se bazează în fiecare an pe o subvenție de 591 de milioane de dolari din partea Danemarcei, suma reprezentând circa 60% din bugetul său anual.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News