Diplomația climatică a SUA dă semne că se schimbă.
Publicitate
Potrivit a doi diplomați și a unui proiect de comunicat de presă consultat de POLITICO, administrația Biden spera să profite de discuțiile ONU din această săptămână privind schimbările climatice pentru a anunța o pledoarie multinațională pentru o acțiune mai rapidă de reducere a poluării cu gaze cu efect de seră.
Dar anunțul nu a mai avut loc, o evoluție care subliniază perspectivele extrem de schimbate ale diplomației climatice - care par și mai sumbre pe măsură ce președintele ales Donald Trump se pregătește să preia din nou puterea.
Deși nu este clar dacă alegerea lui Trump a determinat Statele Unite să renunțe la propunere, ideea de a îndemna la reduceri mai drastice ale emisiilor care încălzesc planeta este la 180 de grade de promisiunile viitorului președinte de a reduce cheltuielile climatice și de a crește producția de combustibili fosili. Trump a declarat în repetate rânduri că el consideră schimbările climatice o farsă menită să afecteze competitivitatea economică a SUA și să îmbogățească China.
De asemenea, nu este clar cât de departe a ajuns planul administrației Biden înainte de dispariția sa discretă. Un proiect de comunicat de presă, văzut de POLITICO, a indicat că un anunț a fost luat în considerare pentru luni, când summitul COP29 privind clima s-a deschis în petro-statul caucazian Azerbaidjan.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat: „Ca parte a diplomației noastre climatice bilaterale, SUA a colaborat cu parteneri și aliați în ultimul an pentru a încuraja planuri climatice naționale ambițioase pentru 2035, subliniind importanța menținerii obiectivului de 1,5 grade la îndemână”.
Acordul de la Paris din 2015 a stabilit 1,5 grade Celsius ca limită dorită pentru creșterea temperaturii globale de la începutul erei industriale - un obiectiv pe care oamenii de știință spun că lumea îl va rata aproape sigur.
Purtătorul de cuvânt nu a confirmat dacă un anunț a fost planificat sau abandonat - sau dacă planurile s-au schimbat ca răspuns la rezultatul alegerilor.
Potrivit proiectului de comunicat de presă, Statele Unite și mai mulți parteneri propuși se pregăteau să își anunțe intenția de a prezenta obiective „ambițioase” pentru reducerea poluării cu carbon până în 2035. Țările ar urma „să facă apel la alții să se alăture acestei coaliții”, se arată în document.
În conformitate cu termenii Acordului de la Paris, fiecare țară are termen până în februarie să prezinte planuri care să stabilească modul în care intenționează să reducă emisiile de carbon în următorul deceniu. Evaluări recente au arătat că obiectivele actuale, care acoperă perioada până în 2030, ar împinge lumea mult peste un nivel sigur de încălzire.
Ca și Acordul de la Paris în sine, apelul condus de SUA ar fi fost neobligatoriu. Cu toate acestea, astfel de declarații internaționale pot avea totuși un impact real. Ele indică întreprinderilor că ar trebui să investească în tehnologii energetice curate și stabilesc un standard pe care alte țări să îl urmeze.
Proiectul de comunicat de presă a fost elaborat de unul dintre potențialii parteneri ai Statelor Unite, potrivit unui diplomat de rang înalt din domeniul climei din una dintre țări. Acesta „în mod clar nu va fi publicat” acum, a declarat oficialul, căruia i s-a acordat protecția anonimatului.
Proiectul angajează țările să elaboreze planuri de reducere a emisiilor suficient de rapid pentru a limita încălzirea la 1,5 grade. Țările vor stabili obiective pentru fiecare sector al economiei lor, cum ar fi agricultura, aviația și transportul, și pentru toate gazele cu efect de seră, inclusiv dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot și hidrofluorocarburile.
Înaltul diplomat în domeniul climei a declarat că SUA au notificat țara lor abia la sfârșitul săptămânii trecute că inițiativa nu mai este urmărită.
În timp ce situația politică a SUA s-a schimbat dramatic de la victoria lui Trump în alegeri, decizia de a renunța la declarație poate reflecta, de asemenea, ambivalența celor pe care echipa lui Biden i-a abordat pentru a se alătura acordului. Uniunea Europeană, de exemplu, este un aliat tradițional al SUA în ceea ce privește acțiunile climatice, dar se luptă să respecte termenul limită din februarie pentru prezentarea noilor obiective. Executivul UE este blocat într-o perioadă de tranziție de câteva luni, în cursul căreia nu sunt asumate angajamente politice substanțiale noi.
Un negociator european, căruia i s-a acordat, de asemenea, protecția anonimatul deoarece discuțiile au fost considerate private, a declarat că SUA a lansat ideea unei declarații înainte de conferința privind clima cu „o mulțime de părți, dar nu a insistat niciodată pentru ca aceasta să devină ceva mai mult”.
În timp ce coaliția propusă pare moartă, oficialii americani au petrecut cea mai mare parte a zilei de luni lucrând cu aliații europeni pentru a se asigura că cele 11 zile de discuții de la Baku se concentrează pe planuri de reducere rapidă a emisiilor și de renunțare a țărilor la combustibilii fosili. În comentariile publice, principalul diplomat american pentru combaterea schimbărilor climatice, John Podesta, a cerut în mod special Chinei, cel mai mare poluator de gaze cu efect de seră din lume, să își majoreze obiectivul.
După victoria lui Trump, este incert dacă SUA vor prezenta vreodată un nou obiectiv național pentru reducerea poluării cu gaze cu efect de seră.
Trump a promis să retragă SUA din Acordul de la Paris, acordul care îndeamnă țările să pună în aplicare aceste planuri. Unii conservatori au făcut presiuni pentru ca el să meargă chiar mai departe și să renunțe la tratatul ONU din 1992 care stă la baza negocierilor anuale privind clima, elaborând chiar și ordine executive pe care Trump să le semneze după ce va reintra la Casa Albă, a declarat în iunie pentru POLITICO un avocat familiarizat cu procesul.
Când a fost întrebată luni despre rolul Statelor Unite în negocierile privind clima, purtătoarea de cuvânt a echipei de tranziție a lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat că intențiile viitorului președinte nu s-au schimbat.
„Poporul american l-a reales pe președintele Trump cu o marjă răsunătoare, oferindu-i mandatul de a pune în aplicare promisiunile pe care le-a făcut în timpul campaniei. El se va ține de cuvânt”, a scris ea într-un e-mail.
Președintele Joe Biden se confruntă cu presiuni din partea grupurilor climatice pentru a anunța obiectivul climatic al SUA pentru 2035, indiferent de ceea ce are Trump în minte.
Ben Goloff, un militant al unui grup de advocacy numit Centrul pentru Diversitate Biologică, a declarat luni că Biden ar trebui „să sigileze o moștenire climatică și să pună un bastion de protecție împotriva practicii lui Trump”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu