Rezerva Federală a SUA a redus miercuri rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, în linie cu estimările analiştilor, dar preşedintele Fed, Jerome Powell, a indicat că decizia ar putea să nu reprezinte startul unei campanii îndelungate pentru a contracara ameninţările la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflaţia scăzută persistentă şi înrăutăţirea perspectivei globale, transmit AP şi Reuters.
Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a anunţat că a redus dobânda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins între 2% şi 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, în perioada de vârf a crizei financiare globale. Miercuri, Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobânzii citând încetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale şi inflaţia scăzută persistentă.
'Vreau să fiu foarte clar - nu este începutul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobânzii', a declarat şeful Fed la conferinţa de presă. În acelaşi timp, el a adăugat: 'Nu am spus că va fi doar o reducere a costului creditului'. Începând din luna decembrie 2018, Fed a menţinut dobânda overnight într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%. Între timp însă, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a înmulţit criticile la adresa Fed şi a preşedintelui instituţiei, Jerome Powell, pentru că nu reduc costul creditului. Miercuri, Trump a scris pe Twitter că şeful Fed 'ne-a decepţionat' pentru că nu a transmis că vor urma măsuri agresive de politică monetară. 'Mesajul şefului Fed nu a fost ceea ce aşteptau pieţele să audă', chiar dacă cei mai mulţi traderi previzionau o reducere a dobânzii.
'El nu a exclus o nouă reducere dar nici nu a spus că va urma alta la şedinţa de politică monetară din septembrie, deci suntem în expectativă', a afirmat Ken Polcari, director la Butcher Joseph Asset Management. Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump. Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut. Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu