SUA încearcă să sechestreze super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, ancorat în Fiji

Foto Pexels
Foto Pexels

Statele Unite încearcă să sechestreze un super-iaht rus ancorat în Fiji, stat insular din Pacific, informează marţi DPA.

Biroul Directorului Procuraturii Publice (ODPP) a depus acte marţi la Înalta Curte din Fiji, încercând să oprească super-iahtul de 106 metri 'Amadea' să părăsească apele Fiji. Super-iahtul, deţinut de magnatul aurului Suleiman Kerimov şi valorând aproximativ 325 de milioane de dolari, este ancorat în Fiji de o săptămână.

Kerimov, considerat a fi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Putin

Kerimov, considerat a fi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost sancţionat de SUA, Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia. Membrii echipajului 'Amadea' au fost audiaţi de poliţie şi rămân pe vas, a informat presa locală, conform Agerpres.

Citește și - Cea mai puternică armă a rușilor. Efectele urmărite, mai grave decât ne așteptam. Probabil adevăratul plan al lui Putin

Ștefan Stănciugelu, autor a două cărți despre manipulare: ”Logica manipulării. 33 de tehnici de manipulare politică” și ”Manual anti-manipulare. Tehnici și cazuri”, a vorbit despre principala armă a rușilor, mult mai puternică decât orice armă de război.

Vorbim despre propaganda neagră a Kremlinului în societate.

„Propaganda neagră rusă are ca reper manipularea celei mai profunde dintre emoțiile speciei noastre: frica. Prezentă în creierul profund, emoția primară de frică ne-a salvat adesea din situații dificile, uneori chiar fatale. O purtăm cu noi clipă de clipă iar impresia că poate fi anulată de Neocortex este o iluzie: în situații limită, instinctul de conservare al creierului de mamifer învinge Neocortexul, iar mecanisme inaccesibile intelectului ”decid” prin ocolirea creierului gânditor. Istoria speciei noastre ne spune că nu poate fi invers. Adică, de exemplu, Neocortexul gânditor să își repete în profunzimile lobului frontal o mantră de tip ”Dubito ergo cogito, cogito ergo sum”, în timp ce privește la ușa unei curți pe care scrie ”Câine fff rău”. Iar ușa e larg deschisă. Desigur, o soluție natural-rațională între a fugi și a lupta este să o închidem.

Ar fi o cale de îmblânzire a fricii – un mecanism de raționalizare care, în lipsă, permite fricii să ne copleșească de fiecare dată când trecem prin fața ușii mereu deschise. Știm din proprie experiență că frica are un rol paralizant în unele cazuri: ”mai bine nu mă bag”, ”mai bine nu propun nimic”, ”de ce să votez eu, să mă ironizeze prietenii?”. Alteori, te împinge la decizii greșite atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați.

La nivel social frica poate o sursă de presiune asupra decidenților politici. Ea poate crea haos. Or, nu destabilizarea, neîncrederea în instituțiile democratice, haosul social au fost țintele întregului război hibrid al Kremlinului împotriva statelor din spațiul euro-atlantic, încă de la validarea Președintelui Putin după alegerile din anul 2000? Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel