SUA: Inflaţia, la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

În SUA, inflaţia a crescut în iunie la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani.

America intră într-o nouă eră confruntându-se după prima dată, după mai bine de un deceniu, cu o creştere majoră a inflaţiei. Creşterea preţurilor a fost în iunie 2021 peste toate aşteptările: faţă de mai, inflaţia a crescut cu 0,9%, iar faţă de iunie 2020, creşterea a fost de 5,4%.

La începutul anului niciun economist nu prevedea o creştere atât de rapidă a inflaţiei, în condiţiile în care timp de un deceniou economia americană s-a luptat cu scăderea preţurilor.

FED - Banca Centrală a SUA consideră că această creştere a inflaţiei din ultimele luni este tranzitorie, iar în a doua parte a anului creşterea se va domoli. Toată lumea vestică se confruntă acum cu creşterea preţurilor mai ales după revenirea economiilor din perioada în care au fost închise.

În Europa, inflaţia a depăşit 2%, dar încă nu s-a ajuns la nivelul de peste 5% din SUA. În Romania, inflaţia a crescut la 3,94% în iunie 2021 faţă de iunie 2020, iar analiştii se aşteaptă la o inflaţie de aproape 5% spre finalul anului, transmite Mediafax.

Joe Biden laudă starea economiei SUA, dar admite că inflaţia poate genera probleme pe termen lung

Economia Statelor Unite a înregistrat progrese în ultimul semestru, a afirmat luni preşedintele Joseph Biden, oferind argumente în favoarea proiectului privind infrastructura şi încercând să minimizeze riscurile inflaţiei, deşi a admis că o inflaţie scăpată de sub control ar fi o "reală provocare".

"Economia noastră a parcurs un drum lung în ultimele şase luni. Nu putem reduce ritmul acum. Putem transforma creşterea economică puternică de acum într-una care va asigura că toţi americanii au oportunitatea de a profita de pe urma ei în următorii ani şi putem arăta că democraţia americană le oferă cetăţenilor rezultate", a declarat Joseph Biden, citat de publicaţia The Hill.

Declaraţiile liderului de la Casa Albă intervin pe fondul scăderilor indicilor bursieri din cauza preocupărilor privind creşterea numărului cazurilor de coronavirus. În paralel, liderii Partidului Democrat şi cei ai Partidului Republican au disensiuni privind sursele de finanţare a unei părţi a proiectului privind infrastructura şi locurile de muncă, un plan cu durata de opt ani în valoare de 1.200 de miliarde de dolari.

Joseph Biden a încercat să minimizeze problema inflaţiei, care a atins nivelul de 5,4% în iunie, în contextul planurilor de asistenţă financiară adoptate din cauza pandemiei, dar a admis că o inflaţie scăpată de sub control ar fi o "reală provocare".

"Administraţia mea înţelege că dacă ne vom confrunta vreodată cu o inflaţie neverificată pe termen lung, acest lucru ar genera o reală provocare pentru economia noastră. Suntem încrezători că acest lucru nu se întâmplă în acest moment. Dar vom rămâne vigilenţi în privinţa reacţiilor necesare", a subliniat Joseph Biden, amintind însă că Rezerva Federală (FED), instituţia bancară centrală din SUA, este "independentă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel