SUA intenţionează să trimită Ucrainei un pachet de muniţii cu dispersie pentru a ajuta țara care a pornit o contraofensivă împotriva Rusiei, relatează presa americană.
Ucraina a cerut acest tip de muniție de luni de zile, pe fondul unui deficit. Munițiile cu dispersie - care sunt interzise de peste 100 de țări - sunt o clasă de arme care conțin mai multe bombe explozive, numite submuniții.
Este de așteptat ca administrația Biden să anunțe pachetul vineri, relatează CBS News, partenerul american al BBC.
Oficialii americani au ezitat să furnizeze Ucrainei muniții cu dispersie, deoarece pot ucide fără discernământ pe o zonă largă, amenințând civilii. SUA dețin un stoc de aceste bombe cu dispersie, care au fost dezvoltate pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Munițiile sunt controversate din cauza ratelor ridicate de eșec, ceea ce înseamnă că bombele neexplodate pot rămâne pe sol ani de zile și, eventual, se pot detona mai târziu.
Legea SUA interzice transferul de muniții cu dispersie cu rate de eșec mai mari de 1%, dar președintele Joe Biden este capabil să ocolească această regulă.
Oficialii Departamentului Apărării au declarat joi reporterilor că administrația Biden ia în considerare trimiterea de muniții cu dispersie cu o rată de eșec mai mică de 2,35%.
Pentagonul a menționat că Rusia a folosit deja bombe cu dispersie în Ucraina, cu rate și mai mari de eșec. O investigație a Națiunilor Unite a constatat că, probabil, Ucraina le-a folosit și ea, deși țara a negat că a făcut acest lucru.
Oficialii plănuiesc să trimită obuze de artilerie în Ucraina, fiecare conținând 88 de bombe separate, potrivit rapoartelor presei americane. Acestea ar fi trase din armele de artilerie Obuzier deja desfășurate de armata ucraineană.
Pachetul de ajutor include, de asemenea, vehicule de luptă Bradley și Stryker, rachete de apărare aeriană și echipamente antimine, au declarat oficialii reporterilor.
Grupurile pentru drepturile omului au cerut Rusiei și Ucrainei să nu folosească muniții cu dispersie și au cerut SUA să nu le furnizeze.
Într-o declarație de vineri, Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut din nou țărilor să nu folosească bombe cu dispersie, argumentând că sunt periculoase.
„Munițiile cu dispersie împrăștie mici bombe pe o zonă largă, multe dintre ele nu reușesc să explodeze imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Marta Hurtado. "Ele pot ucide și mutila ani mai târziu. De aceea utilizarea ar trebui să înceteze imediat."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News