SUA investighează 2,4 milioane de vehicule autonome Tesla după mai multe accidente

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Agenția guvernamentală americană pentru siguranța rutieră investigheză mai mult accidente comise de vehicule autonome Tesla.

Agenția guvernamentală americană pentru siguranța rutieră a deschis o investigație asupra a 2,4 milioane de vehicule Tesla echipate cu software-ul Full Self-Driving (Conducere Autonomă Completă) după patru coliziuni raportate, inclusiv un accident mortal.

Vineri, Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a declarat că a demarat o evaluare preliminară după ce au fost raportate patru accidente în care Full Self-Driving era activat în condiții de vizibilitate redusă pe drum, cum ar fi strălucirea soarelui, ceața sau praful din aer.

Într-unul dintre accidente, „vehiculul Tesla a lovit mortal un pieton. Un alt accident în aceste condiții a implicat o vătămare raportată”, a afirmat NHTSA.

Elon Musk încearcă să redirecționeze atenția producătorului de automobile electrice către tehnologia de conducere autonomă și robotaxi

Investigația se referă la vehiculele Model S și X din anii 2016-2024 care sunt echipate cu sistemul opțional, precum și la vehiculele Model 3 din anii 2017-2024, Model Y din anii 2020-2024 și Cybertruck din anii 2023-2024.

Evaluarea preliminară este primul pas înainte ca agenția să poată solicita un recall al vehiculelor, dacă consideră că acestea prezintă un risc nerezonabil pentru siguranță.

Tesla afirmă pe site-ul său că software-ul său „Full Self-Driving” (FSD) pentru vehiculele aflate în circulație necesită supravegherea activă a șoferului și nu face vehiculele autonome.

NHTSA analizează capacitatea controlului ingineresc al FSD de a „detecta și răspunde în mod corespunzător la condițiile de vizibilitate redusă pe drum”.

Agenția întreabă dacă au avut loc alte accidente similare cu FSD în condiții de vizibilitate redusă și dacă Tesla a actualizat sau modificat sistemul FSD într-un mod care ar putea afecta funcționarea acestuia în condiții speciale.

NHTSA a declarat că „revizuirea va evalua momentul, scopul și capacitățile oricăror astfel de actualizări, precum și evaluarea de către Tesla a impactului acestora asupra siguranței”.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, încearcă să redirecționeze atenția producătorului de automobile electrice către tehnologia de conducere autonomă și robotaxi, în contextul concurenței și cererii slabe în afacerea auto.

Compania nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Acțiunile sale au scăzut cu 0,5% înainte de deschiderea pieței.

Săptămâna trecută, Musk a prezentat conceptul de robotaxi „Cybercab” de la Tesla, cu două locuri și două uși, care nu are volan și pedale, urmând să utilizeze camere și inteligență artificială pentru a ajuta la navigarea pe drumuri. Tesla ar avea nevoie de aprobarea NHTSA pentru a lansa un vehicul fără controale umane.

Tehnologia FSD a Tesla este în dezvoltare de ani de zile și vizează un nivel înalt de automatizare, permițând vehiculului să efectueze cele mai multe sarcini de conducere fără intervenția umană, conform The Guardian.

Aceste planuri, împreună cu dezvăluirea designului pentru robotaxiurile sale, au fost prezentate într-un eveniment strălucitor în California, plin de acel entuziasm care a creat Tesla (TSLA) o bază loială de fani pentru vehiculele sale electrice. Evenimentul a inclus modele ale robotaxiului, precum și un Robovan, un vehicul autonom conceput pentru a transporta un grup mai mare de persoane sau obiecte. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel