SUA investighează China cu privire la industria nucleară a Rusiei. Importul de uraniu îmbogățit rusesc, vizat

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

China este vizată de SUA cu privire la uraniul îmbogățit al Rusiei.

Guvernul SUA investighează dacă Republica Populară Chineză sprijină industria nucleară a Rusiei prin importul de uraniu îmbogățit de la vecinul său și exportul producției proprii în SUA, care a interzis recent importurile de uraniu rusesc, a aflat Reuters.

Parlamentarii Camerei Reprezentanților din SUA au adoptat interdicția privind uraniul îmbogățit rusesc în decembrie 2023, ca parte a unui efort al SUA de a întrerupe capacitatea președintelui Vladimir Putin de a finanța războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În acea lună, transporturile de uraniu îmbogățit din China către SUA au ajuns la 242990 de kilograme, conform datelor Comisiei pentru comerț internațional din SUA. Importurile sunt semnificative deoarece în perioada 2020-2022 China nu a trimis uraniu îmbogățit în SUA.

În luna mai a acestui an, luna în care Biden a semnat interdicția, China a trimis din nou Statelor Unite o cantitate mare de uraniu - de data aceasta totalizând 123894 kilograme.

Departamentul american al Energiei „împreună cu alte agenții relevante urmăresc îndeaproape importurile din China pentru a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a legii privind interzicerea importurilor de uraniu rusesc, recent adoptată”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului, o evoluție care nu a fost raportată anterior.

Oficialii americani urmăresc importurile din China și din alte țări pentru „a se asigura că acestea nu importă uraniu rusesc ca parte a unei scheme de a exporta material produs pe plan intern pe care l-ar fi utilizat în reactoarele proprii”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Ministerul chinez de Externe de la Beijing nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Cel mai mare exportator de uraniu îmbogățit

Rusia este cel mai mare exportator mondial de uraniu îmbogățit. Importurile în SUA din Rusia până în luna iulie a acestui an s-au ridicat la 313050 de kilograme, în scădere cu 30% față de anul trecut. Interdicția permite continuarea unor importuri din Rusia până în 2028, dacă există probleme de aprovizionare.

Orice eludare a interdicției ar putea submina eforturile SUA de a elimina în cele din urmă dependența de combustibilul rusesc pentru industria americană nucleară, cea mai mare din lume. De asemenea, ar putea slăbi încercările administrației Biden de a lansa un lanț național de aprovizionare cu uraniu, deoarece interdicția a deblocat fonduri publice în valoare de 2,72 miliarde de dolari în acest scop.

Conform datelor publicate de Banca Mondială, importurile Chinei de uraniu îmbogățit rusesc au crescut vertiginos în 2022 și 2023. În timp ce China construiește mai multe reactoare care vor avea nevoie de o aprovizionare constantă cu uraniu, livrările din Rusia ar putea, de asemenea, să o ajute să exporte combustibilul, spun analiștii.

„Pe măsură ce China ar putea încerca să își aroge un rol mai important pe piețele mondiale de uraniu îmbogățit, creșterea importurilor de uraniu îmbogățit rusesc ar putea facilita urmărirea ambițiilor Beijingului”, se arată într-un raport publicat în martie de think tank-ul Royal United Services Institute, cu sediul la Londra.

Importurile din China reprezintă un motiv de îngrijorare pentru industria americană a uraniului. În iunie, Centrus, o companie care dezvoltă capacități de uraniu îmbogățit, a îndemnat Reprezentantul SUA pentru Comerț (USTR), în cadrul unor observații publice, să majoreze rata tarifară pentru uraniul îmbogățit din China de la 7,5% la 20%, afirmând că eforturile proprii ale companiei „ar putea fi amenințate de importurile de uraniu îmbogățit din China”.

Grupul industrial Uranium Producers of America a îndemnat USTR, în comentariile publice, să majoreze tariful până la 50%.

Solicitat să comenteze, USTR, care a finalizat săptămâna trecută creșteri ale tarifelor pentru alte bunuri, dar nu și pentru uraniul din China, a făcut referire la un document care afirmă că ponderea Chinei în importurile de uraniu și alte materiale din SUA este mică și în scădere.

Eludarea interdicției

Jon Indall, consilier juridic, a declarat că grupul său s-a întâlnit în iulie cu Departamentul Comerțului al SUA cu privire la îngrijorarea că importurile din China reprezintă o eludare a interdicției privind uraniul rusesc.

„Evitarea interdicției este ceea ce ne îngrijorează. Nu am dori să vedem că închidem robinetul rusesc și dintr-o dată vedem tot acest material provenind din China”, a spus Indall.

Departamentul Comerțului al SUA nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Compania nucleară de stat rusă Rosatom nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. În luna mai, Rosatom a declarat că interdicția va submina piața mondială a uraniului îmbogățit, dar că va continua să își dezvolte activitatea la nivel mondial.

Moscova a păstrat tăcerea publică cu privire la interdicție până pe 11 septembrie, când Putin a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare limitarea exporturilor de uraniu și alte metale ca represalii la sancțiunile occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel