Autorităţile sanitare americane au anunţat marţi distribuirea imediată a 56.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei - de cinci ori mai mult decât numărul de doze deja distribuite - în zonele cu transmitere virală puternică, informează AFP.
Până acum, vaccinarea era propusă doar pentru persoanele care prezentau o expunere cunoscută la această boală. Autorităţile sanitare americane recomandă de acum înainte ca vaccinurile să fie administrate şi 'persoanelor expuse recent la variola maimuţei care ar fi putut să nu fie identificate prin anchete epidemiologice şi prin căutarea contacţilor', a anunţat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite.
Sunt vizaţi, de exemplu, bărbaţii implicaţi în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi care au avut recent mai mulţi parteneri sexuali într-un spaţiu în care prezenţa variolei maimuţei este cunoscută sau într-o zonă în care această maladie se propagă. Aproximativ 4.700 de cazuri au fost detectate de la începutul lunii mai la nivel mondial, dintre care 306 în Statele Unite, însă niciunul nu a fost mortal până în prezent, a precizat Rochelle Walensky.
Cunoscută la oameni încă din 1970, variola maimuţei este considerată o boală mai puţin periculoasă şi mai puţin contagioasă decât 'verişoara' sa, variola umană, eradicată în 1980. Maladia este endemică în mai multe ţări din Africa Centrală şi Africa de Vest.
Guvernul american a distribuit până acum peste 10.000 de doze de vaccin şi a distribuit marţi alte 60.000 de doze suplimentare de vaccin Jynneos, a declarat David Boucher, de la Departamentul american de sănătate şi servicii sociale (HHS). Vaccinul Jynneos se administrează în două doze. Autorităţile americane au dat asigurări spunând că vor avea la dispoziţie 240.000 de doze suplimentare în săptămânile imediat următoare.
Colectivităţile locale pot de asemenea să comande vaccinul de mai veche generaţie ACAM2000, de care autorităţile dispun în cantităţi mai mari, dar care nu este recomandat pentru toate categoriile de public din cauza efectelor sale secundare. Potrivit specialiştilor în sănătate, numărul real al cazurilor de variola maimuţei din Statele Unite ar putea fi mult mai mare decât cel anunţat în statisticile oficiale.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor trimit teste către laboratoare, inclusiv Aegis Science, Labcorp, Mayo Clinic Laboratories, Quest Diagnostics și Sonic Healthcare, despre care a spus că va extinde semnificativ capacitatea sistemului de sănătate al națiunii de a testa variola maimuței, potrivit Bloomberg.
Anterior, testarea s-a limitat în mare parte la laboratoarele de sănătate publică, care împreună au o capacitate de aproximativ 8.000 de teste pe săptămână.
”Toți americanii ar trebui să fie îngrijorați de cazurile de variola maimuței”, a spus secretarul pentru Sănătate și Servicii Umane, Xavier Becerra, într-o declarație.
”Din fericire, avem acum instrumentele pentru a lupta și trata cazurile în America. Prin extinderea dramatică a numărului de locații de testare în toată țara, facem posibil ca oricine care trebuie testat să facă acest lucru”, a continuat acesta.
Administrația Biden a început să trimită teste pentru variola maimuței către laboratoarele comerciale, în încercarea de a accelera diagnosticele pentru infecțiile suspectate cu virusul care a infectat deja cel puțin 142 de persoane în SUA.
Boala provoacă mai întâi simptome asemănătoare gripei înainte de a evolua spre o erupție cutanată pe față și pe corp și este frecvent întâlnită în părți din Africa centrală și de vest. Dar anul acesta, 1.880 de infecții au fost raportate în peste 30 de țări în care variola maimuțelor nu este de obicei găsită.
Cele mai multe dintre aceste cazuri au fost găsite în Europa. Începând cu 21 iunie, CDC a confirmat 142 de infecții cu variola maimuțelor în SUA. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu