SUA își consolidează prezența navală și militară lângă Alaska pe fondul activității Rusiei

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statele Unite își măresc prezența militară în apropierea Alaskăi, trimițând un distrugător și o unitate de armată echipată cu un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune, în timp ce tensiunile cresc din cauza intensificării activităților militare ale Rusiei și Chinei în regiune.

În ultima lună, distrugătorul USS Sterett a fost trimis în largul coastei Alaskăi, ca răspuns la prezența navelor rusești în zonă. De asemenea, trupele armatei americane au fost desfășurate pe o insulă izolată din Alaska, iar escadrilele de avioane de luptă și alte aeronave staționate în Alaska au fost plasate în stare de alertă ridicată. Aceste măsuri urmează unei serii de operațiuni aeriene rusești care au trecut pe lângă spațiul aerian al Alaskăi, în timp ce navele de război rusești și chineze au efectuat exerciții comune în Pacific, lângă Japonia, informează Politico

Rusia și-a intensificat activitățile militare în regiunea Indo-Pacifică și în Arctica, pe măsură ce relațiile sale cu China s-au consolidat, în parte datorită războiului din Ucraina. Pe fondul izolării internaționale, Rusia și China au desfășurat o serie de exerciții militare de mare amploare în Pacific, consolidându-și legăturile economice afectate de sancțiunile internaționale.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia este „pe deplin pregătită” pentru un conflict cu NATO în Arctica. El a declarat că „țara noastră este pe deplin pregătită să-și apere interesele militar, politic și din punct de vedere tehnologic”.

În Arctica, teritoriul este împărțit între opt națiuni, inclusiv SUA și Canada, toate membre NATO, cu excepția Rusiei. Chiar și așa, Lavrov a subliniat că „Arctica nu este teritoriul Alianței Nord-Atlantice”, indicând că alte țări, precum China și India, au interese acolo.

Senatorul Dan Sullivan din Alaska și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea frecvenței și amplorii activităților militare ruse și chineze în regiune. Sullivan a subliniat necesitatea consolidării infrastructurii militare a SUA în Alaska pentru a face față acestor provocări.

În luna iulie, NORAD a interceptat bombardiere rusești și chineze la doar 320 de kilometri de coasta Alaskăi. A fost pentru prima dată când activele ambelor țări au fost interceptate operând împreună, avioanele decolând de la aceeași bază rusească.

Noua desfășurare a forțelor SUA vine pe fondul unor repetate interceptări ale avioanelor de supraveghere rusești în apropierea spațiului aerian al SUA și începutul unui exercițiu militar masiv ruso-chinez în Marea Japoniei, numit Ocean 2024, implicând zeci de nave de război și peste 120 de aeronave navale.

În altă parte a regiunii, aproximativ 130 de soldați americani au fost trimiși pe insula Shemya din Insulele Aleutine, ca parte a unui exercițiu planificat, inclusiv cu sisteme de rachete și radare pentru detectarea amenințărilor aeriene. USS Sterett a acostat recent într-un port rar folosit în Dutch Harbor, patrulând în Marea Bering.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Nord al SUA a declarat că distrugătorul a fost desfășurat „pentru a sprijini misiunea de apărare maritimă a Patriei, ca răspuns la exercițiul rus cunoscut în regiune”.

La 15 septembrie, nava de patrulare a Pazei de Coastă a SUA Stratton a detectat patru nave ale marinei ruse, inclusiv submarine și fregate, la 90 de kilometri nord-vest de Point Hope, Alaska. Navele rusești au rămas pe partea rusă a liniei de graniță maritimă, dar au tranzitat la aproximativ 50 de kilometri în zona economică exclusivă a SUA.

Aceste demonstrații de forță sunt doar ultimele dintr-o serie de creșteri ale activității militare în regiune. În august 2023, o flotă de 11 nave rusești și chineze a navigat din Marea Japoniei prin Strâmtoarea Bering în Oceanul Pacific, trecând aproape de Insulele Aleutine.

Oficialii americani continuă să colaboreze îndeaproape cu aliații NATO pentru a răspunde la activitățile Rusiei din regiune și pentru a împărtăși informații de intelligence.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel