SUA își mută avioanele strategice din Germania în Polonia

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Forțele Aeriene ale SUA mută avioane strategice din Germania în Polonia.

19 avioane americane de realimentare în zbor vor fi staționate la baza aeriană Powidz din vestul Poloniei. Potrivit revistei americane Stars and Stripes, acesta este cel mai recent semn că forțele armate americane își mută resursele de luptă pentru a consolida flancul estic al NATO, conform RMX.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa a confirmat că pe 10 martie 2023 „aviancile americane au început să lucreze în noua lor locație principală din Polonia”.

Acest lucru a fost realizat ca parte a operațiunii „Copper Arrow”, care a demonstrat eforturile comandamentului militar american în Europa de a „întări securitatea pe flancul estic al NATO prin forțe desfășurate și staționate”.

„Cooperarea avioanelor americane cu aliații noștri NATO arată în mod clar cât de mult prețuim parteneriatele noastre și cât de important este să ne creștem interoperabilitatea”, a declarat colonelul Timothy Foery, consilier al Comandantului Rezervei Forțelor Aeriene din SUA.

Foery a remarcat că interoperabilitatea este evidentă atunci când se uită „la orice fotografie a unui KC-135 care alimentează un F-16 polonez sau un KC-46 care alimentează un F/A-18 finlandez”.

Cisternele aeriene americane KC-135 Stratotanker, KC-10 Extender și KC-46 Pegasus, ar putea fi trimise toate la baza aeriană Powidz.

Aeronava care staționează în prezent la baza Spangdahlem din Germania va fi transferată la baza aeriană Powidz ca Unitate 1. După cum a subliniat conducerea Forțelor Aeriene ale SUA, această mutare demonstrează, de asemenea, „capacitatea comandamentului SUA de a desfășura rapid forțe de luptă mari și echipamente în toată Europa.”

Avioanele staționate în Powidz pot fi folosite pentru realimentarea aeronavelor de luptă, inclusiv cel mai avansat avion de luptă din lume, F-35A Lightning II, care extinde gama de misiuni aeriene NATO. Stars and Stripes notează că opt avioane F-35 ale Forțelor Aeriene Olandeze sunt staționate în baza aeriană Malbork din Polonia de câteva luni.

Prezența NATO pe Flancul Estic, tot mai ridicată

De la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022, prezența forțelor americane în Europa a crescut, numărul personalului militar american de pe continent crescând de la 80.000 la 100.000.

Ambasadorul SUA la Varșovia, Mark Brzezinski, a declarat recent că peste 10.000 de soldați americani se află în Polonia.

„Deplasarea armatei americane la est este un alt exemplu al eforturilor Statelor Unite de a crea o prezență permanentă în fosta țară a Pactului de la Varșovia, un membru important al NATO, care are peste 480 de kilometri de graniță cu Ucraina”, a declarat Jennifer Svan în Stars and Stripes.

În urmă cu o lună, Statele Unite au stabilit oficial prima sa bază permanentă în Polonia. Garnizoana armatei americane din Poznań, situată la aproximativ 100 de kilometri de Powidz, va sprijini Corpul V al Armatei, care supraveghează misiunile NATO în est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel