Judecătorul de la procesul lui Donald Trump la New York pentru plăţi disimulate către actriţa de filme porno Stormy Daniels a respins luni apelul său de a-i se anula condamnarea pe baza imunităţii prezidenţiale, au informat media americane, scrie AFP.
Avocaţii lui Donald Trump au invocat prezumţia de imunitate penală recunoscută la 1 iulie preşedintelui Statelor Unite de către Curtea Supremă pentru a cere anularea hotărârii pronunţate împotriva sa pe 30 mai.
El a fost găsit vinovat în acest caz de 'falsificare contabilă agravată pentru a ascunde un complot de pervertire a alegerilor din 2016', dar condamnarea sa a fost amânată de mai multe ori. Judecătorul Juan Merchan a concluzionat că actele în cauză nu au avut niciun caracter oficial şi, prin urmare, nu sunt acoperite de imunitatea prezidenţială, precizează în special New York Times şi CNN.
Însă în urma victoriei sale la alegerile din 5 noiembrie, avocaţii lui Donald Trump au prezentat un nou recurs, invocând statutul său de preşedinte ales, incompatibil conform lor cu verdictul. Judecătorul Merchan a solicitat argumente ambelor părţi pe acest subiect la începutul acestei luni, dar nu s-a pronunţat încă asupra acestui recurs.
Omul de afaceri a fost găsit vinovat la 30 mai de tribunalul penal din Manhattan, prezidat de judecătorul Juan Merchan, de 34 de delicte de falsificare de documente contabile, menite să ascundă o plată de 130.000 de dolari către actriţa de filme X Stormy Daniels, pentru a-i cumpăra tăcerea în legătură cu relaţia sexuală pe care femeia spune că ar fi avut-o cu el în 2016, dar pe care Trump o neagă.
Dintre cele patru procese penale vizându-l pe Donald Trump, acest dosar este singurul în care a avut loc un proces pentru candidatul la alegerile prezidenţiale pe care acesta le-a câştigat, un scenariu fără precedent în istoria Americii, potrivit Agerpres.
Magistrat experimentat, Juan Merchan nu este străin de afacerile fostului preşedinte, potrivit CNN. Acesta l-a condamnat la închisoare pe Allen Weisselberg, un apropiat al lui Trump, a prezidat procesul de fraudă fiscală al Trump Organization şi a supervizat cazul de fraudă penală al fostului consilier al lui Trump, Steve Bannon.
Merchan este descris de observatori ca fiind un judecător „dur", dar care este totuşi corect, indiferent de cine se află în faţa lui.
Judecătorul Merchan „a fost întotdeauna bine pregătit, accesibil şi - cel mai important în cazul Weisselberg - un om de cuvânt. Ne-a tratat pe mine şi pe colegii mei cu cel mai mare respect, atât în sala de judecată, public, cât şi în spatele uşilor închise", a declarat prin e-mail Nicholas Gravante, avocatul care l-a reprezentat pe Weisselberg.
Născut în Bogota, Columbia, Merchan a emigrat în Statele Unite la vârsta de 6 ani şi a crescut în cartierul newyorkez Jackson Heights, din Queens. El a fost primul din familia sa care a mers la facultate. Şi-a luat licenţa în drept la Universitatea Hofstra.
Merchan şi-a lansat cariera juridică în 1994 în cadrul biroului procurorului districtual din Manhattan. Câţiva ani mai târziu, a trecut la biroul procurorului general al statului, unde a lucrat la cazuri din Long Island.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu