Guvernul Statelor Unite estimează că un conflict derivat dintr-o invazie rusă în Ucraina ar putea provoca în jur de 50.000 de morți și ar putea genera un nou val de persoane strămutate spre Europa Centrală. Estimările făcute de Casa Albă indică, de asemenea, că forțele ruse acumulate în vecinătatea graniței cu Ucraina ar putea dobândi capacitate operațională deplină în jurul datei de 15 februarie.
Potrivit surselor din Administrația Biden citate de New York Times, Rusia a concentrat până acum „70%” din forțele necesare inițierii unei invazii. Obiectivul Armatei Ruse, conform acestor surse, este acumularea a minimum 120 de grupuri tactice de batalioane.
Prognozele privind victimele variază între 25.000 și 50.000 de civili morți, la care ar trebui să se adauge între 5.000 și 25.000 de militari din armata ucraineană și între 3.000 și 10.000 din armata rusă. Conflictul ar duce la între 1 și 5 milioane de persoane strămutate interne sau refugiați, a căror destinație principală ar fi Polonia.
După cum a spus în ultimele săptămâni, Casa Albă menține 15 februarie 2022 ca dată aproximativă pentru începerea unei ipotetice invazii. În jurul acelei săptămâni, Armata Rusă și-ar finaliza desfășurarea inițială și ar proceda la primul său avans profitând de faptul că pământul este înghețat, împiedicând astfel nămolul să încetinească diviziile de la sol. În acest caz, cea mai larg acceptată prognoză, potrivit informațiilor din New York Times, sugerează că forțele ruse ar efectua o „mișcare de clește” din trei puncte diferite.
O altă ipoteză este începutul unui război de uzură, în care Rusia ar putea încerca să anexeze întregul est al țării, până la râul Nipru, decimând trupele ucrainene staționate în vecinătatea autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk. O operațiune lentă ar putea duce la panică în vestul Ucrainei, unde rezistența față de Rusia ar putea fi cea mai puternică, și ar putea determina oamenii să fugă din țară.
Prima reacție a Guvernului Rusiei la aceste estimări a venit de la Dimitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, care le consideră un act de „alarmism”. „Nebunia și alarmismul continuă”, s-a plâns Polianski pe contul său de Twitter, unde și-a oferit propriile estimări despre un conflict ipotetic între Statele Unite și Regatul Unit.
„Dacă am spune că Statele Unite ar putea prelua Londra într-o săptămână și ar putea provoca 300.000 de morți de civili?”, a spus ambasadorul. „Americanii și britanicii s-ar simți la fel de rău ca rușii și ucrainenii”, a adăugat în mesajul său.
Poziția oficială a Kremlinului este că nu are intenția de a efectua o „incursiune” în pământul ucrainean și că acumularea de trupe la graniță este cauzată de niște exerciții regulate.
La fel, sursele ziarului american indică că, până în prezent, nu au garanții că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis să demareze această operațiune militară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu