SUA le cere aliaților săi europeni să crească presiunea asupra Chinei

Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere
Crematoriile din Beijing sunt copleșite de valul de Covid/ Photo by form PxHere

Statele Unite își intensifică presiunea asupra aliaților săi europeni pentru a lua o poziție mai dură față de China, o mișcare care face parte din strategia Washingtonului de a limita influența Beijingului în Indo-Pacific.

Publicitate

Potrivit publicației Financial Times, citată de Agenzia Nova, principalul obiectiv al Casei Albe ar fi, în acest moment, acela de a vedea o înăsprire a retoricii asupra Chinei și, în consecință, acțiuni concrete menite să-i limiteze influența.

Potrivit unor surse citate în ziarul britanic, în ciuda faptului că războiul din Ucraina reprezintă în prezent principalul dosar de politică externă pentru Statele Unite, la Washington a apărut dorința de a-și exploata rolul de principal susținător al Kievului pentru a-și afirma strategia în regiunea Indo-Pacific.

Americanii ”au decis să continue” pe acest front, a spus o sursă a Financial Times, în timp ce o a diua sursă identificată ca fiind un înalt oficial american a amintit că în iunie anul trecut NATO a convenit asupra unui nou ”concept strategic” pentru ”abordarea provocărilor sistemice” făcute de China.

”Consultările pe această temă continuă”, a adăugat sursa. Astăzi, de altfel, miniștrii de Externe ai NATO s-au întâlnit la București pentru a ”întări reziliența” și a ”face față provocărilor Chinei”, a explicat oficialul. Miniștrii vor discuta despre un nou raport privind Beijingul care vizează consolidarea poziției Alianței Atlantice: acest document se va concentra pe dezvoltarea militară a Chinei, eforturile sale de a exercita influență asupra statelor membre NATO și altor țări terțe, precum și asupra relațiilor dintre Beijing și Moscova, explică sursele.

Citește și:

Blinken, anunț de la București: Regiunea Mării Negre - componentă critică a apărării NATO; peste 3.000 de militari în România/ video

Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, a declarat, marţi, la Bucureşti, secretarul de stat american Antony Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El a menţionat că, în prezent, sunt dislocaţi în România peste 3.000 de militari americani.

"Regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO, dar nu este un element de sine stătător. Continuăm să lucrăm pe această temă, bilateral, dar şi în contextul Alianţei", a punctat şeful diplomaţiei americane.

Blinken a spus că "Rusia a transformat părţi ale Mării Negre într-o zonă de război".

"Vedem rachete (lansate - n.r.) din nave de luptă către oraşe ucrainene, forţele ruse care blochează porturile din Ucraina şi au dus la ceea ce este cea mai gravă criză alimentară de ani de zile. Din fericire, datorită eforturilor importante ale ONU şi ale Turciei, am avut coridoarele de securitate din Marea Neagră. Desigur, România a jucat un rol esenţial în ceea ce priveşte exportul de cereale şi alte produse alimentare din Ucraina către restul lumii. Aşadar, nu ne lăsăm descurajaţi, vom consolida prezenţa NATO din Marea Neagră până în Marea Baltică. În acest scop, colaborăm îndeaproape şi cu NATO, pentru a consolida strategia Mării Negre. România este un contributor vital în acest context şi în demersurile mai ample de a ne asigura că avem alianţa de apărare cea mai puternică posibil", a subliniat Blinken... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel