Patru senatori americani, republicani şi democraţi, condamnă interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din România şi îşi exprimă sprijinul pentru ţara noastră în lupta pentru integritatea procesului electoral. Aceștia avertizează, de asemenea, despre "amenințarea gravă la adresa democraţiei reprezentată de manipularea TikTok de către Rusia pentru a submina societăţile noastre libere".
"Atacul lui Vladimir Putin asupra alegerilor din România este încă un exemplu al războiului hibrid pe care îl duce împotriva aliaţilor şi partenerilor noştri europeni", declară senatorii Pete Ricketts, Ben Cardin, Jim Risch şi Jeanne Shaheen, într-o declaraţie publicată luni pe site-ul Senatului SUA.
"Ca aliat puternic al NATO, sprijinim România în lupta pentru integritatea alegerilor sale. Condamnăm manipularea de către Putin a TikTok, controlat de Partidul Comunist Chinez (PCC), pentru a submina procesul democratic din România. Lumea trebuie să conştientizeze ameninţarea gravă la adresa democraţiei reprezentată de manipularea TikTok de către Rusia pentru a submina societăţile noastre libere", avertizează cei patru politicieni americani.
"Guvernul României a dezvăluit acest atac asupra democraţiei sale şi apreciem decizia de a declasifica informaţiile legate de investigaţia derulată şi de a ţine la curent Statele Unite şi comunitatea internaţională. Statele Unite sprijină România, care ia măsuri urgente pentru a organiza alegeri prezidenţiale libere şi corecte", încheie senatorii.
Democratul Ben Cardin este preşedintele Comisiei pentru relaţii externe a Senatului, în care este membru şi republicanul Jim Risch. La rândul lor, senatoarea democrată Jeanne Shaheen este preşedinta Subcomisiei pentru relaţii externe a Senatului pentru Europa şi cooperare în domeniul securităţii regionale, iar colegul său republican Pete Ricketts este membru al acestei subcomisii.
***
Curtea Constituţională a decis, pe 6 decembrie 2024, anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale.
"Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare", preciza CCR.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.
Citește aici motivarea Curții Constituționale: Motivarea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale / document
CSAT desecretizase, în data de 4 decembrie, informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.
Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu