Documentele americane scurse recent, cunoscute sub numele de Pentagon Leaks, ascund un mesaje clare ale Statelor Unite ale Americii pentru Federația Rusă și pentru Republica Populară Chineză, afirmă analistul de politică externă H. D. Hartmann.
H.D. Hartmann, analist de politică externă, a fost invitat la DC News, la emisiunea Geostrategica, unde a comentat informațiile din Pentagon Leaks. Acesta susține că documentele scurse recent conțin avertisment inclusiv pentru Federația Rusă și Republica Populară Chineză:
„Pentru Rusia, mesajul este foarte dur: Vedeți că știm tot! Dacă noi avem discuțiile din Ucraina, dacă știm ce se întâmălă în Orientul Mijlociu, dacă știm ce se întâmplă în Coreea de Nord, Coreea de Sud și Taiwan, înseamnă că știm și la voi! Voi nu sunteți o bulă pe care nu am penetrat-o. Ăsta e mesajul!“, a punctat H. D. Hartmann.
„Nu pot să uit că spionajul britanic - și în acel moment Imperiul Britanic ocupa jumătate din glob - spunea că Rusia e o enigmă învăluită în mister și ținută în secret. Nu se pot ascunde intențiile? Sunt spioni și surse umane în jurul lui Putin?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Da! Mesajul e foarte dur, iar lipsa de reacție spune totul. Și astăzi, Rusia are niște propagandiști ca pe vremuri, foarte volubili, care vorbesc și dau panglicării. Uite că în cazul de față, specific pe această scurgere de informații, Rusia a tăcut. Nu a profitat și asta pe mine m-a pus pe gânduri. Mesajul a fost primit și, metaforic vorbind, au început băieții să se caute prin buzunare. I-a pus pe gânduri“, a precizat H. D. Hartmann.
„Față de China, mesajul este unul foarte serios, dar non-războinic: Știm ce capacități aveți și știm că și voi știți! Nu e un lucru care să îmi spună că Republica Populară Chineză se duce peste Taiwan, începe războiul, SUA intervine etc. Este un mesaj echilibrat, ca între două super-puteri economice. Până în 2030, părerea mea e că Republica Populară Chineză va deveni și o supra-putere militară“, a spus Hartmann.
„În cazul aliaților europeni, ei se știau monitorizați. Sunt cinci țări în Europa care ori au baze militare americane cu avioane strategice capabile să poarte încărcătură nucleară, ori chiar au un depozit cu încărcătură nucleară. Țările de Jos, Italia, Germania, Norvegia și Turcia au astfel de capabilități“, a spus H. D. Hartmann.
„E un mesaj pentru Erdogan?“, a insistat Val Vâlcu.
„Nu și nici nu există vreun document despre Turcia“, a răspuns H. D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News