Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre cele 14 milioane de dolari oferite de SUA pentru reactoare modulare în România.
Analistul politic Bogdan Chirieac susține că reactoarele modulare mici (SMR) nu vor rezolva problema energetică a României și avertizează că cele 14 milioane de dolari anunțate de președintele SUA, Joe Biden, în acest sens, sunt doar "o picătură într-un pahar". Țara noastră va trebui să întreprindă mult mai multe măsuri pentru a-și putea asigura independența și siguranța energetică.
"Când însuși președintele Biden anunță la G7 că va acorda 14 milioane de dolari, o sumă simbolică, reactoarele acelea vor costa România peste un miliard de euro, să știți, dar totuși, când face un asemenea anunț, înseamnă că are și girul Statelor Unite. Atenție, acele mini-reactoare, că sunt reactoarele nucleare de pe submarinele americane, nu vor rezolva problema energetică a României! Un reactor din acela înțeleg că are o putere instalată de vreo 70 de megawaţi, deci dacă punem 10 facem cât un grup de la Cernavodă, dar, cu tot ce se întâmplă și cu ce s-a spus aici corect, cu dezvoltarea de centrale nucleare standard, cum sunt reactoarele 3 și 4, cu... poate dacă scoatem mai mult gaz din Marea Neagră, o termina și Romgazul centrala de la Iernut, poate se face și altă centrală pe gaz, dăm drumul la cărbune, cum absolut corect se spune și trebuie să o facem, poate găsim o soluție.
Reactoarele astea mici înțeleg că au o caracteristică, pot fi puse în funcțiune foarte rapid, că dacă oprești un reactor la Cernavodă durează până îl pui din nou în funcțiune. Apoi înțeleg că, prin forța lucrurilor, dar nu se gândește nimeni, în câțiva ani de zile, Reactorul 1 va fi oprit, și-a făcut datoria și va dura ani de zile de tehnologizare, vom fi într-un singur reactor la Cernavodă. Deci, cu toate acestea vom găsi o soluție, dar atenție, nu e soluția definitivă (reactoarele modulare n.r), este o picătură într-un pahar aceasta.", a declarat Bogdan Chirieac în cadrul emisiunii "Raport de zi" de la Realitatea Plus, moderată de Ana Maria Păcuraru.
Președintele SUA Joe Biden a anunțat, duminică, la summit-ul G7, că țările care fac parte din acest grup vor investi ”strategic” până în 2027 aproximativ 600 de miliarde de dolari, în special în programele ”energiei curate”.
”Punctul 4, climat și energie, foarte important. Vedem ce situație critică este în fiecare zi. Întreaga lume simte impactul războiului brutal al Rusiei în Ucraina și pe piețele noastre de energie. Avem nevoie de un efort mai mare pentru a investi în proiecte pentru producerea de energie curată.”, a spus președintele SUA, Joe Biden.
Joe Biden a dat exemplul României, unde se vor construi primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din Europa. La scrut timp, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Citește declarația ministrului Energiei AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu