SUA nu au mai avut vreodată politicieni cu vârste atât de înaintate - Biden și senatorii din Congres au cea mai ridicată medie din istorie

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Blocajul brusc și inexplicabil al liderului republican al Senatului, Mitch McConnell, în timp ce vorbea în Congres, săptămâna aceasta, este cel mai recent memento că cei mai puternici lideri politici ai Americii sunt mult mai în vârstă decât în alte democrații.

 

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai în vârstă președinte american care a servit vreodată la Casa Albă și cu aproape două decenii mai bătrân decât vârsta medie a liderilor naționali ai lumii, de 62 de ani, a descoperit Pew Research.

Deși Biden este mai tânăr decât președintele Camerunului, Paul Biya, cel mai bătrân șef de stat din lume (89 de ani), el ar putea fi bunicul președintelui chilian Gabriel Boric sau al socialistei Sanna Marin, care a demisionat din funcția de prim-ministru al Finlandei, luna trecută. Ambii au 37 de ani.

Cu toate acestea, Biden rămâne mai tânăr decât unii membri ai Congresului SUA.

McConnell, în vârstă de 81 de ani, a încetat brusc să vorbească la jumătatea discursului, în cadrul unei conferințe de presă de la Capitol Hill, miercuri, și a stat tăcut timp de 21 de secunde până când a fost îndepărtat de reporteri, pentru a reveni mai târziu să raporteze: „Sunt bine”.

Momentul a stârnit îngrijorări cu privire la starea sa de sănătate, mai ales după ce a fost internat în spital și tratat pentru o comoție, suferită în martie. Biroul lui McConnell a declarat vineri că politicianul intenționează să-și îndeplinească întregul mandat, care va dura până în 2026, când va împlini 84 de ani.

Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, 89 de ani, senatoarea democrată Dianne Feinstein din California, 89 de ani, și senatorul independent din Vermont, Bernie Sanders (81 de ani) sunt chiar mai în vârstă decât McConnell.

Mulți parlamentari din Congres au peste 70 de ani, iar vârsta medie a Senatului este de 65,3 ani, potrivit calculelor FiveThirtyEight, cea mai înaintată din toate timpurile, față de o vârstă medie de 38,8 ani a politicienilor din Statele Unite, în ansamblu.

La 64 de ani, Senatul S.U.A. are a șaptea cea mai mare vârstă medie dintre organismele parlamentare, la nivel global, calculează Uniunea Interparlamentară, depășind țări cu populații mult mai îmbătrânite, printre care Japonia, Italia și Grecia.

Vârsta înaintată a lui Biden a ridicat semne de întrebare cu privire la candidatura pentru un al doilea mandat. Președintele s-a împiedicat de un sac de nisip pe scenă, în iunie, merge cu pași atenți și este constant predispus la derapaje verbale, din care rezultă că uită locația unde se află sau numele celor din proximitatea lui.

El s-ar putea confrunta cu Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, la alegerile din 2024. Sondajele Reuters arată că mulți americani cred că niciunul nu ar trebui să candideze, din cauza vârstelor înaintate.

Întrebată despre vârsta lui Biden, Casa Albă subliniază realizările acestuia, printre care alegerile prezidențiale din 2020, faptul că i-a ajutat pe democrați să evite pierderile masive în alegerile din 2022 și obținerea unor victorii considerabile pentru o serie de legi, în negociere cu Congresului, în calitate de președinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel