SUA nu pot suprevieţui fără aliaţi, avertizează fostul ministru american al apărării Jim Mattis

SUA nu pot supravieţui fără aliaţii lor, a estimat miercuri fostul ministru american al apărării Jim Mattis, într-un fragment din memoriile sale publicate de Wall Street Journal la câteva zile după summitul G7 la care Donald Trump a încercat să reînnoade relaţiile cu partenerii-cheie ai Americii, informează AFP.

Mattis, fost general de puşcaşi marini, a atenţionat totodată împotriva "divizărilor interne" într-o ţară populată de "triburi ostile care urlă unul la celălalt".

"Se spune adesea în rândul puşcaşilor marini: când pleci la luptă, ia cu tine toţi prietenii înarmaţi", a notat Mattis, care a demisionat în decembrie 2018 din cauza divergenţelor insurmontabile cu miliardarul republican, în special asupra dosarului sirian.

"Un lider trebuie să dea dovadă de rafinament strategic care să integreze respectul pentru naţiunile care erau de partea noastră când veneau pericolele", explică Mattis. "Ţările care au aliaţi prosperă, cele care nu au - pier. Singură, America nu poate apăra populaţia şi economia noastră", subliniază fostul ofiţer, criticând politica izolaţionistă a lui Trump.

Delimitându-se de mai multe decenii de multilateralism, Donald Trump îi critică în mod regulat pe aliaţii tradiţionali ai SUA, în special ţările-membre ale NATO.

Extrasele din această carte, intitulată "Call Sign Chaos: Learning to Lead" şi care urmează să apară la 3 septembrie, au fost difuzate cu câteva ore înainte de prima conferinţă de presă a succesorului lui Mattis, Mark Esper. Intrat în funcţie în iulie, Mark Esper urmează să conducă retragerea trupelor americane staţionate în Afganistan, Irak şi Siria, retragere dorită de Trump şi căreia Mattis s-a opus în mod ferm.

"Atunci când soluţiile mele concrete şi sfaturile mele strategice, în special cele de a păstra încrederea aliaţilor noştri, nu au mai fost auzite, a fost timpul să demisionez", a spus Mattis cu privire la plecarea sa de la Pentagon.

În cartea sa, Jim Mattis îndeamnă de asemenea la apărarea democraţiei americane, "experienţă care poate fi răsturnată", într-o ţară marcată de "fratricid politic". "Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult în calitate de militar nu sunt adversarii noştri străini, ci divizarea noastră internă", scrie el. "Ştim cu toţii că suntem mai buni decât politica noastră actuală", subliniază Mattis, în condiţiile în care Donald Trump va candida în 2020 pentru un nou mandat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel